Recent, marele campion stelist Gheorghe Berceanu a fost amfitrionul unui eveniment inedit. La Sala Polivalentă Ioan Kunst-Ghermănescu, din București, exact în ziua deschiderii Campionatelor Mondiale de lupte pentru tineret sub 23 de ani, în foaier, s-a lansat cartea intitulată Gheorghe Berceanu – Hercule de buzunar/48 de kilograme de aur.

Volumul a fost îngrijit de nepoata campionului olimpic din 1972, Monica Berceanu. Cartea cuprinde episoade savuroase din spatele performanțelor înregistrate în carieră de Gheorghe Berceanu.

Foarte dificil de definit din punct de vedere stilistic, lucrarea autobiografică este vie și menține aproape cititorul tocmai prin succesiunea informațiilor și scenelor autentice. Multe din pagini au drept loc de narațiune comuna Cârna, din județul Dolj, locul unde s-a născut Gheorghe Berceanu.

Cartea este prefațată de scriitorul George Stanca, fiind tipărită la Editura Alma din Craiova. Mai aflăm că asiaticii au fost cei care au forțat introducerea unei noi categorii de greutate la lupte greco-romane, cea de 48 de kilograme, acolo unde, în intervalul 1969-1974, Gheorghe Berceanu a fost invincibil.

În această perioadă, Gheorghe Berceanu a cucerit, la respectiva categorie, titlul olimpic (Munchen 1972), două titluri mondiale și trei titluri europene.

Gheorghe Berceanu s-a îmbolnăvit apoi de hepatită, iar la revenire, în 1976, avea să cucerească, la Montreal, o medalie olimpică de argint.

Pe coperta cărții sunt înscrise câteva cuvinte ale actualului președinte al Federației Române de Lupte, Răzvan Pîrcălabu, dedicate lui Gheorghe Berceanu. Cel mai mare regret al lui Berceanu a fost, aflăm din paginile volumului, că nu a cucerit titlul de… campion județean!

Berceanu s-a dedicat în întregime Stelei, club pentru care a concurat la cel mai înalt nivel, fiind multiplu campion național. Gheorghe Berceanu este colonel în rezervă, gradul militar fiind dobândit grație meritelor sportive.

Gheorghe Berceanu este Ambasador al Campionatelor Mondiale de lupte pentru tineret sub 23 de ani de la București.

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu