Arma condeiului

Vorbitor în numele morților

Am tot citit despre cimitire zilele acestea. Mă întreb dacă morții se urăsc între ei. Că noi, cei vii, pare că nu mai avem cale de înțelegere, uneori.

Cred că morții nu mai au treabă unii cu alții, la fel cum nu au treabă nici cu noi. Nu-i deranjează dacă punem cruci peste locul unde sunt îngropați, la fel cum nu-i deranjează dacă le profanăm crucile. Tac.

De multe ori, oasele le sunt dezgropate, stropite cu apă sfințită, adunate într-un săculeț și îngropate din nou. Oasele altora sunt prin muzee. Nici asta nu-i deranjează, așa cum nici nu-i încântă, probabil. Unii morți sunt incinerați și nu le pasă. Cine știe ce vor morții?

Dacă ai murit în război și în urma ta au rămas câțiva copii și o nevastă fără posibilități de a-i crește, oare ai vrea să-ți moară copiii într-un alt război? Ai vrea să moară într-un conflict iscat de ei și de alți copii, de copiii celor alături de care ești îngropat? Câți copii trebuie să moară și ție să nu-ți pese în continuare de cruci, de monumente, de discursuri, de cocarde, de coroane, de pancarde?

Dar nouă ne pasă! Ne respectăm și prețuim morții, mai ales pe cei care au ales să-și dea viața pentru Patrie. Câți dintre noi am smuls măcar o buruiană de pe mormântul unui erou?

Cimitirele eroilor și monumentele lor zac în paragină în multe locuri din țară. E treaba statului, a guvernului, a administrațiilor locale, a armatei, a altora să se ocupe de ele, ne spunem. Așa este. Există oameni și instituții care au responsabilitatea asta. Așa că noi putem să stăm liniștiți și să nu ne batem capul cu morții.

Nu ne interesează ce se întâmplă cu cimitirele eroilor. Nu căutăm, avizi, știri pe internet despre cum sunt îngrijite și cine a mai făcut o acțiune de voluntariat pentru curățarea lor.

Dă click aici să vezi cum se odihnesc eroii! N-o să vezi asta niciunde. Și dacă ne apare în fața ochilor vreo știre, nu sărim cu like-urile, că doar ce mare lucru au făcut? Au dat cu niște vopsea și au rupt niște buruieni. Eroilor oricum nu le pasă.

Sunt eroii noștri, dar sunt morți. Nu ne pasă de morți. Decât dacă ajung scandal de presă. Atunci începe să ne deranjeze. Nu atât morții, cât mai ales viii ne deranjează. Și orice fac ei, chiar dacă morților nu le pasă.

Ne plac mai mult eroii morți decât cei vii. Avem încă printre noi eroi care au luptat în cel mai mare război al omenirii de până acum. Au o zi a lor, când îi sărbătorim. Îi sărbătorim? Trecem pe lângă ei și ignorăm ziua lor fără să ne ridicăm căciula pentru a le arăta respectul cuvenit.

Nu dăm share eroilor vii. Aveți puțină răbdare! Trebuie doar să muriți și să fiți îngropați și atunci o să începem să vă cinstim! Aș! Trebuie să se mai ia și alții de voi ca să ne pese!

Avem un cimitir de onoare pe raza localității Valea Uzului, comuna Sânmartin, județul Harghita. Așa apare pe site-ul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, ONCE. În acest cimitir sunt îngropați eroi ai mai multor nații. Printre ei, români și maghiari.

Primăria din orașul Dărmănești, județul Bacău, a ridicat 50 de cruci și un monument în onoarea soldaților români. Nu știu dacă acțiunea lor a fost legală și a avut avizul ONCE, așa cum prevede legea – Oficiul n-a putut să ofere informația atât de repede! –, pentru că nimeni nu are voie, oricât de bine intenționat ar fi, să facă modificări în cimitirele eroilor.

Trei cetățeni de etnie maghiară s-au gândit că acele cruci n-au ce căuta acolo, le-au învelit în saci de plastic și s-au filmat în timp ce făceau asta, postând filmarea pe internet. O mare vitejie, au câștigat războiul cu morții, își vor fi zis!

Două organizații ale etnicilor maghiari, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România și Consiliul Regional al Aleşilor Locali din Ţinutul Secuiesc s-au delimitat public de acțiunile celor trei personaje. Cer să fie pedepsiți vinovații. Poliția s-a sesizat în legătură cu acțiunea celor trei viteji. Morților nu le pasă. Nouă trebuie să ne pese. De eroi, de morți, de vii, de lege, de profanare, de oamenii de lângă noi. Și nu doar când se lasă cu scandal…

Despre autor

Bogdan Oproiu

Maiorul Bogdan Oproiu este licenţiat în jurnalism şi ştiinţele comunicării al Universităţii din Bucureşti, absolvent al Şcolii Superioare de Jurnalistică. Este interesat de învăţământul militar, cercetare şi dezvoltare în domeniul tehnologiilor militare şi analiză geopolitică. Este realizator de emisiuni la postul de radio „Vocea Armatei”.

1 comentariu

Lasă un comentariu