În dimineața zilei de marți, 14 februarie, la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, au avut loc activități de descărcare a echipamentului militarilor americani sosiți în judeţul Constanţa, ca parte a angajamentului Statelor Unite ale Americii în asigurarea securității flancului estic al NATO, în cadrul Operaţiunii Atlantic Resolve.

Cei aproximativ 500 de militari din Forţele Terestre ale SUA, dislocate în Europa, fac parte din Batalionul 1 Vulturii luptători (Fighting Eagles) şi au în dotare tancuri M1 Abrams, mașini de luptă ale infanteriei M2 Bradley şi obuziere autopropulsate calibrul 155 mm M109A6 Paladin.

Aceştia vor efectua exerciții de tragere întrunite cu muniție de luptă la nivel de pluton şi companie în Centrul secundar de instruire pentru luptă Smârdan şi vor participa la exerciţiile multinaţionale planificate să aibă loc în cursul acestui an, alături de militari din subunităţi de tancuri şi infanterie mecanizată din Forţele Terestre române, aparţinând Batalionului 284 Tancuri Cuza Vodă şi Batalionului 300 Infanterie Mecanizată Sfântul Andrei.

Unitatea de luptă americană face parte din Brigada 3, Divizia 4 Infanterie, care a dislocat în jur de 3.500 de soldaţi şi 2.800 de piese de tehnică militară de la Fort Carson, statul Colorado, în Bremerhaven, Germania, la începutul lunii ianuarie. Această unitate va staţiona în România pentru o perioadă de nouă luni, după care va fi înlocuită de o altă unitate de luptă, astfel asigurându-se o prezenţă consistentă, bazată pe rotaţie continuă, în Europa.

Dislocarea în România dezvoltă cooperarea româno-americană în domeniul securităţii, asigurând oportunităţi de antrenament comun, care vor spori capacităţile aliaţilor şi partenerilor NATO, vor îmbunătăţi interoperabilitatea şi capacitatea generală a forţelor americane de a răspunde la o potenţială criză.

Dezvoltarea parteneriatului strategic româno-american reprezintă un obiectiv major asumat la nivel naţional atât pe palierul politic, cât şi militar.

În acest context, prezenţa rotațională a forţelor americane pe teritoriul naţional şi în regiunea Mării Negre, precum şi sprijinul asigurat de SUA în procesul de modernizare a capabilităţilor naţionale de apărare, au un rol esenţial în actualul context de securitate din regiunea țării noastre.

Salutând sosirea în țara noastră a Vulturilor luptători, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm, menționa: Sosirea Batalionului 1, Regimentul 8 Infanterie, evidenţiază faptul că puternicul parteneriat strategic dintre SUA şi România există nu doar în scris, ci şi în realitate. Noua prezenţă rotaţională persistentă extinde capacitatea noastră de a ne urmări interesul colectiv de menţinere a păcii şi securităţii în Europa de Sud-Est şi în regiunea Mării Negre.

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu