În perioada 12-24 mai, militarii Batalionului 495 Parașutiști (Batalionul  495 Protecția Forței Vulturii Negri) au desfășurat Exercițiul de Repetare a Misiunii (MRE) la Centrul Național de Instruire Întrunită Getica din Cincu, în vederea participării în teatrul de operații din Afganistan.

Programul de pregătire, demarat în urmă cu patru luni, a continuat cu un exercițiu complex, care a avut ca scop pregătirea, antrenarea și evaluarea batalionului în condiții similare mediului operațional din Afganistan.

Foto: Marius Galanton

Exercițiul a demarat cu instruirea sanitarilor în cadrul Centrului de Instruire Medicală Operațională și de Asistență Psihologică pentru Luptă (CIMOAPL) din Centrul Național de Instruire Întrunită Getica, unde militarii Batalionului 495 Protecția Forței Vulturii Negri au parcurs modulul de instrucție sanitară specific teatrelor de operații, cu echipe mixte de sanitari (Combat Medic) și personal non-medical (Combat Life Savers).

S-au exersat metode de extragere a răniților din câmpul tactic în zone sigure. Militarii s-au instruit în acordarea primului ajutor inițial pentru stabilizarea răniților și menținerea funcțiilor vitale până la evacuarea către cea mai apropiată facilitate medicală specializată.

Echipele au fost antrenate sub atenta coordonare a șefului CIMOAPL, colonel doctor Daniel Ianc, și a instructorului sanitar, sergent-major Ionuț Trandafir.

Foto: Marius Galanton

De asemenea, la pregătirea echipelor au participat militarii sanitari din cadrul grupei medicale a plutonului de sprijin din Batalionul 495 Protecția Forței Vulturii Negri, plutonier-major Marius Mitruț și caporal Ionica Mușat, ambii instructori sanitari fiind calificați în cadrul CIMOAPL.

În paralel, pregătirea militarilor a continuat pe sisteme de instruire prin simulare virtuală care replică momente și evenimente ce se pot întâmpla în teatrul de operații, respectiv de rezolvare a unor situații concrete, incidente, evenimente.

Momentele de instruire au fost coordonate, observate și apoi analizate, cu ajutorul observatorilor-controlori din Centrul Național de Instruire Întrunită Getica și, o particularitate, cu ajutorul observatorilor-controlori din cadrul Batalionului 812 Infanterie Bistrița, recent întors din teatrul de operații din Afganistan.

În perioada ce a urmat, Centrul Național de Instruire Întrunită s-a transformat într-o replică a teatrului de operații din Afganistan, oferind cele mai bune condiții de instruire.

În cadrul pregătirii, militarii au executat misiuni de patrulare, de escortă și pază, de acces în baza militară. Pe timpul misiunilor de patrulare, militarii s-au confruntat cu diverse incidente, iar modul de rezolvare a incidentelor a fost coordonat și analizat de observatorii-controlori, la final militarii primind observații și recomandări.

Pentru majoritatea militarilor, executarea misiunilor de patrulare în aria de responsabilitate nu mai reprezintă o noutate, dar cum nicio misiune nu seamănă cu alta, pentru Vulturii Negri pregătirea și executarea patrulelor reprezintă o prioritate.

Foto: Marius Galanton

Nu a lipsit instruirea pe timp de noapte, unde patrulele i-au ajutat pe militari să își dezvolte capacitatea de concentrare și să își îmbunătățească viteza de reacție în caz de incident.

Pe timpul MRE, militarii Batalionului 495 Protecția Forței Vulturii Negri s-au confruntat cu diverse incidente în care a fost simulată rănirea unuia sau mai multor militari. S-a vizat punerea în aplicare a procedurilor standard de evacuare a răniților în cazul unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat.

Acest tip de atacuri sunt cunoscute ca fiind cel mai mare pericol pentru militarii dislocați în teatrul de operații din Afganistan, de aceea pentru Vulturii Negri exersarea procedurilor standard de operare pe timpul patrulelor a reprezentat o prioritate în procesul de instruire.

Pe parcursul exercițiului, statul major al batalionului și subunitățile au validat și exersat proceduri, tehnici și tactici NATO care urmează să fie puse în aplicare pe timpul misiunii.

Militarii Batalionului 495 Protecția Forței Vulturii Negri au fost vizitați de generalul-maior Gheorghiță Vlad, comandantul Diviziei 2 Infanterie Getica și de generalul-maior Dorin Ioniță, comandantul Comandamentului Forțelor Întrunite.

Pe durata vizitei, generalii au observat modul de desfășurare a instrucției și s-au întâlnit cu toți militarii batalionului pentru a le transmite sprijinul lor.

Comandantul Comandamentului Forțelor Întrunite a ținut să menționeze necesitatea menținerii la un nivel ridicat a standardelor de disciplină și instruire pe parcursul activităților ce se vor desfășura. Aceștia au remarcat nivelul de instruire și pregătire al militarilor din cadrul batalionului, precum și modul de rezolvare al diferitelor situații tactice replicate în cadrul MRE.

Exercițiul s-a încheiat cu o ceremonie militară și religioasă, în cadrul căreia comandantul Batalionului 495 Protecția Forței Vulturii Negri, locotenent-colonel Cezar Cucoș, a adresat mulțumiri militarilor, reprezentanților Centrului Național de Instruire Întrunită Getica și Batalionului 812 Infanterie Bistrița pentru implicarea și seriozitatea manifestate pe timpul exercițiului.

  • Locotenent Gabriel Chiriloiu

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu