În perioada 23 septembrie –4 octombrie, în poligonul de instrucție Ujdorogd, din Ungaria, se desfășoară exercițiul Wise Foresight 2019.

Marți, 24 septembrie, a avut loc ceremonia de deschidere. Activitatea s-a desfășurat în prezența comandantului Brigăzii 5 Infanterie Istvan Bocskai, din Hodmezovasarhely, colonel Szloszear Balazs, alături de comandantul Batalionului Bercseny Mikloș, locotenent-colonel Vadasz Peter, și comandantul Batalionului 191 Infanterie Colonel Radu Golescu, locotenent-colonel Mihai Ioniță.

Wise Foresight 19 are ca obiective antrenarea militarilor români şi unguri în planificarea, conducerea şi executarea operaţiunilor de menţinere a păcii, conform standardelor NATO, şi menţinerea interoperabilităţii în vederea desfăşurării, în comun, a unor eventuale misiuni sub egida ONU.

Perioada actuală de pregătire continuă tradiţia cooperării bilaterale între armatele română şi ungară, fiind organizată de Batalionul Mixt Româno-Ungar de Menţinere a Păcii (parte integrantă a Iniţiativei de Cooperare Regională).

Exerciţiile de acest tip, desfăşurate atât în Ungaria, cât şi în România, au devenit o constantă a colaborării celor două armate, făcând dovada faptului că avem oameni foarte bine pregătiţi, cu o vastă experienţă acumulată în urma participării la exerciţii militare multinaţionale şi la misiuni în teatrele de operaţii.

Săptămâna trecută, militarii din Cetatea Aradului s-au antrenat în condiții cât mai apropiate realității câmpului de luptă. Instruirea s-a axat pe lupta în mediul urban, creând posibilități de dezvoltare și perfecționare a aptitudinilor desăvârşite, gata să desfășoare acțiuni ofensive și defensive în conformitate cu mediul operațional actual.

În weekend, s-au organizat competiții sportive de fotbal,volei, tenis de masă, fotbal de masă și darts, în vederea întăririi coeziunii și relațiilor interpersonale dintre militari.

Începutul de săptămână a fost marcat de continuarea antrenamentelor în teren în vederea executării FTX-ului de nivel companie. În cadrul acestora, s-au exersat și aplicat diferite tehnici, tactici și proceduri specifice luptei în mediul urban, punându-se accent pe interoperabilitatea, cooperarea şi creşterea coeziunii structurilor.

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu