Dacă în numărul trecut v-am povestit despre femeile-pilot, de data aceasta voi vorbi despre ele, cele care se asigură, de la sol, că toate lucrurile se desfășoară conform planului.

Văd fiecare loc de muncă exact ca pe o mașinărie cu roți zimțate, unde fiecare mișcare a uneia are drept consecință o altă mișcare, a celeilalte. Evident, cu puțină imaginație, putem să descriem și altfel: o reacție în lanț, un joc de domino, unde fiecare piesă care cade o împinge pe cealaltă.

Cred că legea aceasta se poate aplica în multe domenii. Ce ar fi medicul fără asistenți de încredere? Ce ar fi pilotul fără oamenii care se asigură că aeronava este funcțională?

Foto: Laura Crețu

Din Grupul Aviație Instrucție al Bazei Aeriene de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic de la Boboc face parte și sublocotenentul ing. Andreea Rusu. Inginer șef de escadrilă, ea și-a dorit să lucreze în ingineria aerospațială.

Motorul care a pus în funcțiune cariera militară a fost curiozitatea, însă a descoperit că îi place. Așa a ajuns să urmeze cursurile Academiei Tehnice Militare Ferdinand I, din București. Nici acomodarea nu a fost grea:

Eu am făcut sport de mică, așa că am fost obișnuită cu un program destul de strict și organizat. Colegele de cameră, care făcuseră un liceu militar, m-au ajutat să mă adaptez mult mai ușor în regimul academiei.

Sublocotenent ing. Andreea Rusu.
Foto: Laura Crețu

Să fii inginer-șef poate fi o adevărată provocare, mai ales când ești în primii ani de carieră:

Funcția mea presupune destul de multe lucruri și a trebuit să muncesc mult ca să fiu pregătită, pentru că academia te pregătește mult, însă pe partea teoretică. O zi de muncă presupune dimineața briefing, apoi pregătirea aeronavelor pentru zbor, în care eu trebuie să coordonez maiștrii, să verific, să completez documentația, să planific aeronavele pentru lucrări, astfel încât să fie un număr maxim la zbor.

Maistrul militar Sorina Stanciu lucrează la biroul operații din cadrul escadrilei.

Maistru militar clasa a V-a Sorina Stanciu.
Foto: Laura Crețu

Mi-am ales cariera militară la un miting aviatic, prin clasa a șaptea, când tatăl meu m-a adus pentru prima oară aici. Când am văzut primele avioane mi-am spus că asta îmi place și asta vreau. Așa am ales Școala militară de maiștri militari și subofițeri a Forțelor Aeriene Traian Vuia, de la Boboc, pentru că este acasă.

La început, mi s-a părut extraordinar de greu, pentru că sunt o persoană destul de libertină, însă de aici am cele mai frumoase amintiri. Am ajuns apoi la Mihail Kogălniceanu. A fost o experiență frumoasă, dar mi-am dorit să vin acasă.

Deși au fost momente grele, marcate de distanță și dorul de casă, Sorina nu își regretă alegerea:

Celor care vor să opteze pentru cariera militară le-aș spune să nu aibă rețineri, pentru că este cea mai frumoasă carieră, dacă aș putea da timpul înapoi nu aș alege altceva. Nu mă văd în altă parte.

Maistru militar clasa a IV-a Marilena David.
Foto: Laura Crețu

Maistrul militar clasa a IV-a Marilena David este maistru militar specialist la Grupul Aviație Instrucție. În povestea sa cu privire la alegerea carierei militare se pot regăsi mulți tineri:

Am lucrat, în timpul liceului, ca ospătar la nunți. După ce am terminat liceul, am lucrat la același patron, dar fără carte de muncă. După doi ani, m-a trimis în concediu fără plată pentru o lună.

Lucrul acesta m-a ambiționat atât de tare, încât am început să mă interesez unde sunt locuri în armată, unde aș putea să intru, am început să fac pregătire, am aflat de Școala militară de maiștri militari și subofițeri a Forțelor Aeriene Traian Vuia, de la Boboc, și cam așa am ajuns în armată.

Mi-am dorit să am siguranța locului de muncă, nu să știu că vin astăzi la serviciu și mâine este posibil să nu mai vin.

Maistru militar clasa a II-a Sonia Toma.
Foto: Laura Crețu

Însă cum arată o zi la serviciu?

Într-o zi de zbor, pot să merg la pregătirea nemijlocită, să pregătesc aeronavele pentru zbor. Toată ziua mă aflu în linie, la zbor, sau la birou, dacă este nevoie de mine. Este și greu, este și frumos. Sunt mai multe beneficii decât dezavantaje, există o siguranță a locului de muncă. Atâta timp cât vii cu inima deschisă și faci lucrurile cu drag, nu simți că muncești, indiferent de domeniul de activitate.

Maistru militar clasa a IV-a Aurelia Sânziana Sava.
Foto: Laura Crețu

M-am întâlnit, la hangare, cu maistrul militar clasa a II-a Sonia Toma, cu maistrul militar clasa a III-a Corina Chiru și cu maistrul militar clasa a IV-a Aurelia Sânziana Sava. Toate trei fac parte din Grupul Sprijin.

Sonia și Corina sunt, ambele, de specialitate radio, iar Sânziana este specialist avion motor. Sânziana explică:

Să fiu tehnic la o aeronavă înseamnă că am aeronava în primire, eu o dau la zbor, tot eu o primesc după ce revine de la zbor, sau execut la aeronavă lucrările ce țin de celulă și motor.

Corina completează:

La noi, lucrul la aeronavă înseamnă control când vine aeronava de la linie, schimbări de stații. Mai cu șurubelnița, mai cu documentele. Așa începem, de la șurubelniță. Că ajungem în timp la documente, asta este partea a doua, dar de jos începem toți.

Maistru militar clasa a III-a Corina Chiru.
Foto: Laura Crețu

Sonia povestește despre alegerea carierei:

Încă de mică mi-a plăcut ținuta militară, deși nu am avut pe nimeni în familie care să fi ales acest drum. Cariera militară nu este doar un loc de muncă, ci un stil de viață. Se adresează persoanelor cu un caracter mai puternic, nu poți fi cineva la serviciu și altcineva acasă.

Am lucrat zece ani cu IAR-99, IAR-99 Șoim, IAK-52, IAR-316 și AN-2. Începutul a fost greu, am fost printre primele promoții de fete, dar am învățat să cooperăm unii cu alții.

Așadar, ipoteza cu care am început acest articol rămâne în picioare: zborul pilotului depinde de pregătirea inginerilor, tehnicilor, dar și a oamenilor din birouri. Ei sunt cei care, nevăzuți, se asigură că fiecare zbor este un succes.

Așa că, de fiecare dată când vedeți un avion sau un elicopter care brăzdează cerul, amintiți-vă că, în spatele celui de la manșă, se află o întreagă echipă.

  • Foto: Locotenent Laura Crețu

Despre autor

Cornelia Dumitru

Locotenentul Cornelia Dumitru a absolvit Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu. Domeniile sale de interes sunt învăţământul militar şi fenomenul cultural militar. Realizează corespondenţe pentru postul de radio „Vocea Armatei”.

Lasă un comentariu