Ministerul Apărării Naționale a organizat, în perioada 14-21 octombrie, cea de-a opta ediție a evenimentului Ziua Armatei României în școli.

Echipe formate din militari de la toate categoriile de forțe, elevi și studenți ai instituțiilor de învățământ militar și reprezentanți ai birourilor informare-recrutare au prezentat elevilor de gimnaziu și de liceu, din instituțiile civile de învățământ din București și din țară, importanța Zilei Armatei României, misiunile desfășurate de militari în țară și în teatrele de operații, precum și informații relevante celor interesați de o carieră militară.

Observatorul militar a fost prezent la două dintre aceste evenimente: miercuri, 16 octombrie, la Liceul Teoretic Dimitrie Bolintineanu, din București, și joi, 17 octombrie, la Colegiul Național  Mihai Eminescu, aflat tot în Capitală.

La Liceul Teoretic Dimitrie Bolintineanu am găsit atât elevi de la clasele primare, cât și pe cei încadrați la gimnaziu și liceu.

Au fost reprezentate: Academia Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu, din Sibiu, Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene Traian Vuia, Batalionul 265 Poliție Militară, Academia Forțelor Aeriene Henri Coandă, Academia Tehnică Militară și Brigada 30 Gardă Mihai Viteazul.

Tehnica de luptă etalată în curtea liceului de Batalionul 265 Poliție Militară a reprezentat un adevărat magnet pentru copii.

Un elev de clasa a II-a mi-a răspuns ferm la întrebarea referitoare la o viitoare carieră militară și la ceea ce l-ar face să aleagă un astfel de drum în viață. Să merg în luptă și să-mi salvez țara, mi-a spus.

Baia Mare

Momentan, luptă doar online, în Call of Duty, fiind mândru de calităţile sale de snaipărist.

Colorați pe față de un militar al batalionului, pregătiți pentru următoarele operații (matematice, de data aceasta!) care îi așteptau în sălile de curs, câțiva elevi de clasa a VII-a au ținut să-mi transmită că rușii sunt cei mai mari dușmani ai noștri.

I-am întrebat de ce cred ei acest lucru, iar ei mi-au răspuns, subliniind că iubesc mai mult matematica decât istoria: rușii ne-au ocupat și ne-au atras în comunism.

În aceeaşi curte, se aflau şi reprezentanţii Statului Major al Forţelor Aeriene, aceştia încercând să-i smulgă pe elevi de lângă tehnica militară şi să-i aducă lângă panoul cu avioane.

Haideţi, copii, maşini au mulţi, dar avioane puţini, striga plutonierul-adjutant Borloveanu către copiii care se îngrămădiseră lângă o autospecială pentru intervenţie rapidă Hatehof a celor de la Batalionul 265 Poliţie Militară.

M-am oprit lângă ofertantul Borloveanu pentru a-l întreba cum  crede că i-ar putea atrage pe elevi către o viitoare carieră militară în structurile SMFA.

I-am văzut descumpăniţi, de multe ori, pe copii, de faptul că examenele care se dau în unităţile de învăţământ ce aparţin SMFA conţin nelipsita probă la matematică.

Mi-au spus că mai bine merg la Academia de Poliţie, că acolo e cu examen la istorie, gramatică şi limbă străină. De aceea, noi ţintim liceele teoretice care au un profil general tehnic, nu uman, a răspuns Borloveanu.

Totuşi, acesta spune că niciodată nu renunţă în a încerca să-i convingă pe elevi că a deveni pilot este mai mult decât o meserie oarecare, reprezentând şansa pentru o viaţă lipsită de grija zilei de mâine.

La noi, e mai mult decât o ofertă. Le spun că ies la pensie mai devreme, iar când trec în rezervă, având pensia în buzunar, pot fi piloţi la o companie privată.

Piloţii de pe aeronavele civile nu pot fi mai buni decât ei, astfel că vor fi cei mai căutaţi. Eu le-am mai spus că nu-i alege nimeni, ei singuri se aleg.

Brăila

Nu poţi pune un om să piloteze un avion dacă nu vezi că are chemarea interioară şi calităţi specifice, continuă adjutantul Borloveanu care ţine să încheie, în acelaşi ton pragmatic, amintindu-mi că tuturor celor interesaţi de cariera militară le spune o propoziţie care să-i pună pe gânduri: pensia este cel mai bun prieten al omului la bătrâneţe!

După ce actuali studenţi, absolvenţi sau militari de carieră au vorbit despre experienţele avute, elevii au realizat o fotografie de grup şi un filmuleţ în
care au urat un zgomotos La mulţi ani!
Armatei României.

Elevii Colegiului Naţional Mihai Eminescu din Bucureşti au avut alături reprezentanți din aceleași structuri militare prezente la Bolintineanu, la care s-au adăugat medici și studenți de la Institutul de Medicină Militară.

Plutonierul-adjutant principal Florea Sas, consilierul şefului Statului Major al Apărării pentru problemele maiştrilor militari şi ale subofiţerilor, a ţinut să le vorbească elevilor despre evoluţia sa în armată şi despre cum a ajuns să atingă cea mai înaltă treaptă a carierei aparţinând categoriei sale de personal.

A vorbit cu mult patos despre misiunile din teatrele de operaţii la care a participat, ţinând să precizeze că, dincolo de caracterul militar al acestora, experienţele respective i-au permis să acumuleze un bagaj cultural impresionant pe care nu l-ar fi putut obține altfel.

În sală au fost prezenţi şi trei reprezentanţi ai altor armate NATO: locotenent-colonelul Michael Kallabis, din Germania, locotenent-colonelul Laurent Falicon, din Franța, şi locotenent-colonelul Jose Vaquero, din Spania.

Deşi se vorbeşte adesea despre proverbiala răceală a neamţului, Kallabis a fost de departe omul care a stârnit cele mai sincere reacţii de simpatie din partea elevilor aflaţi în sală.

Ce trei au vorbit despre cariera lor militară, despre impresiile referitoare la România, precum şi despre viitorul Alianţei Nord-Atlantice.

Istoricul Sorin Turturică, de la Muzeul Militar Național, a oferit o lecţie de istorie celor prezenţi, vorbind despre participarea României în cele două războaie mondiale şi despre rapturile teritoriale la care a fost supusă ţara noastră.

Interesantă mi s-a părut remarca moderatorului Răzvan Popescu, a cărui soţie este cadru didactic la Academia Tehnică Militară: Vă aud pe mulţi dintre voi zicând că nu vă place viaţa militară, că nu vă place să executaţi ordine şi să respectaţi regulamente.

Să ştiţi că în viaţa civilă executăm ordine de dimineaţa până seara, dar nu ne dăm seama. Regulamente? Întrebaţi-i pe cei care lucrează în corporaţii despre regulamente şi ordine!

Brașov

Manifestări similare au avut loc și în țară

Centrul Militar Județean Maramureș, în colaborare cu Colegiul National Vasile Lucaciu și Batalionul 612 Artilerie Antitanc Maramureș, a organizat evenimentul Ziua Armatei României în școli.

Profesorii de istorie de la unitățile de învățământ implicate au evocat jertfa ostașilor români în Al Doilea Război Mondial.

Biroul informare-recrutare Maramureș, împreună cu elevi și studenți de la instituțiile de învățământ militare, a prezentat oferta educațională a Ministerului Apărării Naționale.

La final, militarii Batalionului 612 Artilerie Antitanc Maramureș au prezentat elevilor un stand propriu cu echipamente militare și armament ușor de infanterie, folosite de militarii români în teatrul de operații din Afganistan.

Marți 15 octombrie, la Colegiul Național Dr. Ioan Meșotă, din Brașov, militari din cadrul Brigăzii 2 Vânători de Munte Sarmizegetusa, alături de studenți ai Academiei Forțelor Aeriene Henri Coandă, elevi de la Colegiul Național Militar Dimitrie Cantemir și reprezentanți ai Școlii de Aplicație a Forțelor pentru Operații Speciale (Vlădeni, Brașov), au prezentat misiunile desfășurate de militari în țară și în teatrele de operații, tehnica și armamentul din dotare, precum și informații pentru cei interesați de o carieră militară.

Buzău

Militari din garnizoana Buzău, cu sprijinul Biroului informare-recrutare, au fost prezenţi la Școala gimnazială nr. 11 și la Liceul Teoretic Alexandru Marghiloman, pentru a împărtăşi elevilor o pagină din istoria Armatei României, dar şi pentru a promova oferta educaţională a sistemului militar, ajutându-i astfel să se orienteze spre o viitoare carieră militară.

Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale Amiral Ion Murgescu, din Constanța a fost vineri, 18 octombrie, promotorul carierei militare și al învățământului militar de marină în fața câtorva zeci de copii de la Școala Gimnazială Viceamiral Ioan Murgescu, din localitatea constănțeană Valul lui Traian.

Doi maiștri militari și un elev de anul II le-au explicat micuților cu ce se ocupă un militar din Forțele Navale și care sunt pașii ce trebuie urmați în educație pentru a dobândi statutul de cadru militar și beneficiile care vin odată cu acest statut.

În paralel cu prezentarea făcută de cei trei militari, elevii au putut urmări proiecția unui clip ce ilustrează principalele caracteristici ale structurilor ce fac parte din marea familie a Forțelor Navale, de la militarii care se ocupă de navigația cu vele, la bordul Navei-școală Mircea, până la scafandri și infanteriști marini.

Activitatea a cuprins și o componentă interactivă: un atelier de noduri marinărești.

După ce au aflat modul de execuție, numele și funcționalitatea fiecărui nod, elevii au primit câte o bucată de saulă și, îndrumați de maiștrii militari, au realizat primele noduri marinărești
din viața lor.

Militarii Batalionului 26 Infanterie Scorpionii Roșii, elevi ai Colegiului Național Militar Tudor Vladimirescu și reprezentanți ai Centrului Militar Zonal Dolj au fost prezenți la Liceului Tehnologic de Transporturi Auto din Craiova, unde a fost prezentată importanța Zilei Armatei României, ofertele educaţionale şi modul în care pot ajunge în instituţiile militare de învăţământ.

Iași

Brigada 15 Mecanizată Podu Înalt, din Iași, s-a alăturat și în această toamnă
proiectului Ziua Armatei României în școli.

Elevi de toate vârstele de la Colegiul Pedagogic Vasile Lupu și Grădinița cu program prelungit Sfântul Sava, din Iași, au vizitat Palatul Oștirii din Copou, locul unde se află sediul Brigăzii 15 Mecanizată.

Militarii le-au prezentat copiilor armament, echipamente și tehnică militară din dotare și le-au povestit despre misiunile desfășurate în teatrele de operații.

Maria Neagu și Luca Cojanu, elevi ai Colegiului Național Militar Dimitrie
Cantemir,
din Breaza, au fost prezenți în școli, licee și colegii din București pentru a participa la evenimentul Ziua Armatei României în școli.

Eleva Isabella Preda a fost prezentă la Colegiul Național Ion Maiorescu din Giurgiu, locul în care a urmat studiile liceale. I-a fost alături și colegul Cătălin
Neaga, elev al aceluiași Colegiu Național Militar Dimitrie Cantemir din Breaza.

Despre autor

Liviu Anghel

Lasă un comentariu