Armata română a sărbătorit, la 10 noiembrie, Ziua Artileriei, o serie de evenimente fiind dedicate acestui moment solemn. În 1843, domnitorul Gheorghe Bibescu legifera înființarea primei baterii de artilerie a Țării Românești. Observatorul militar marchează această zi aniversară prin prezentarea unor militari care slujesc această armă atât în țară, cât și în teatrele de operații, precum și prin reflectarea principalelor evenimente care au avut loc, în țară, cu ocazia acestei sărbători.

Militarii Batalionului 817 Artilerie Petru Rareș au organizat o ceremonie militară la sediul unității din garnizoana Prundu-Bârgăului, județul Bistrița-Năsăud. Participant la eveniment, locțiitorul comandantului Brigăzii 81 Mecanizată General Grigore Bălan, colonel Ioan-Marian Cristurean, a scos în evidenţă rolul important al armei artilerie, amintind de devotamentul demonstrat, de-a lungul timpului, de militarii acestei arme.

Comandantul Batalionului 817 Artilerie Petru Rareş, locotenent-colonel Ştefan Francisc Bara, a evocat semnificaţia istorică a acestei zile, mulțumind tuturor subordonaţilor pentru implicarea şi rezultatele obţinute în acest an de instrucţie.

Regimentul 69 Artilerie Mixtă Silvania, beneficiind de sprijinul Statului Major al Forțelor Terestre, a găzduit, în garnizoanele Șimleu Silvaniei și Zalău, lucrările Seminarului de Artilerie, o activitate bianuală la care au participat comandanții de mari unități, unități și instituții militare de învățământ de artilerie din Forțele Terestre.

Au fost dezbătute principalele probleme cu care se confruntă artileria, în contextul traversării unei perioade de transformări structurale, doctrinare și acționale. Au fost prezentate păreri diverse privind manualele de artilerie nou-apărute, studierea și implementarea lor în procesul de instrucție. Militari care au participat la reuniuni internaționale de specialitate, au prezentat tendințele privind evoluția artileriei în țările membre NATO.

Cu ocazia aniversării Zilei Artileriei, la Centrul de Perfecționare pentru Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriană Ioan Vodă din Sibiu s-a desfășurat Concursul Tragerile Artileriei, etapa finală pe Statul Major al Forțelor Terestre. Competiția a constat în două probe, una teoretică, alta practică – reprezentată de trageri în poligonul redus. Brigada 2 Vânători de Munte Sarmizegetusa a fost reprezentată de locotenentul Levente Suciu şi de sublocotenentul Cătălina Anghelea.

Cei doi ofiţeri, încadraţi la Batalionul 206 Artilerie General Mihail Lăcătuşu, au ocupat locuri pe podium. Locul întâi a fost ocupat de sublocotenentul Cătălina Anghelea, la secțiunea comandanţi de plutoane, iar locul al II-lea a fost obținut de locotenentul Levente Suciu,  la secțiunea comandanţi de baterii.

În cadrul Comandamentului de instruire, consiliere și asistență Vest, TAAC-W, al misiunii NATO Resolute Support din Afganistan, își desfășoară activitatea patru artileriști: maiorii Claudiu Gherman și Adrian Bătinaș, căpitanul Bogdan Cosma și plutonierul-major Adrian Bălă.

Maiorul Claudiu Gherman lucrează de nouă luni, alături de camarazii italieni, la biroul Planificare. Pentru alegerile afgane, care au avut loc cu o lună și jumătate în urmă, a fost desemnat ofițerul cu principalele responsabilități. El i-a consiliat pe afgani cu privire la desfășurarea alegerilor, pe care, pentru prima dată, le-au organizat singuri.

A fost o activitate foarte interesantă și foarte solicitantă. S-a început prin martie cu activitatea de înregistrare a votanților. După înregistrare, s-a continuat cu desemnarea locurilor unde urma să se facă votarea. Pentru fiecare centru, afganii au trebuit să facă o analiză a nivelului de amenințare. Apoi s-a decis câte trupe urmau să asigure securitatea centrelor de votare.

În TAAC-W, au fost peste 600 de centre de votare. Centrele și-au tot modificat nivelul de securitate. De două ori am organizat o shura (întâlnire a decidenților politici) aici, pentru a-i ajuta pe toți să vorbească aceeași limbă, spune maiorul Gherman.

Plutonierul-major Adrian Bălă este consilier ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance) la Batalionul de informații militare din Corpul 207 al Armatei Naționale Afgane, ANA.

Trebuia să mă ocup de managementul resurselor ISR și imediat ce am venit aici a ajuns și sistemul Boeing Scan Eagle, de cercetare și supraveghere aeriană, așa că am contribuit la implementarea acestuia. Am făcut legătura între TAAC-W, americanii care au furnizat sistemul și afgani. La acest moment, sistemul este operațional, execută misiuni și ziua, și noaptea. Acum, preiau misiunile de la afgani, le transmit către TAAC-W pentru deconflictizare cu aeroportul.

Afganii sunt capabili să opereze singuri dronele, dar condiția italienilor este să atingă capacitatea operațională completă, iar, pentru asta, au nevoie de oameni. Pregătirea durează un an. Este un proiect de viitor, a declarat Adrian Bălă.

Bălă a mai participat la două misiuni în Afganistan, tot pe funcții de consiliere pe informații militare: în 2011, în Zabul, la un batalion de sprijin de luptă, și în 2014, la un centru militar care se ocupa de încorporarea și instrucția de bază a militarilor ANA.

Căpitanul Bogdan Cosma, poreclit Bob the Hunter, datorită pasiunii pentru vânătoare, este comandant de baterie în Regimentul 69 Artilerie Mixtă Silvania, iar în teatrul de operații activează în cadrul OCCAT(Operation Coordination Centre Advisory Team), echipa de consilieri din Centrul de Coordonare Operațională, element-cheie de legătură între Armata Națională Afgană și misiunea NATO Resolute Support, pentru coordonarea forțelor afgane și pentru obținerea sprijinului coaliției.

Pentru mine a fost cel mai greu, fiindcă lucrez singur, ca român, într-o echipă multinațională. Folosesc limba româna doar în pauza de prânz. Am trei parteneri afgani, trei ofițeri pentru sprijin cu foc. La operații de mare amploare am fost la OCC-R (Centrul regional de coordonare operațională), lângă afgani, ca să avem legătură directă cu toată lumea.

În echipa mea, sunt responsabil cu operațiile curente, deci nu e doar consilierea pe care-o preconizasem eu, am și o mulțime de activități interne ale OCCAT, pe care trebuie să le fac. A fost obositor, dar mie îmi place viața mai antrenantă, spune căpitanul Cosma.

Maiorul Adrian Bătinaș, ofițer specialist la biroul ATAM din Divizia 4 Infanterie Gemina, este consilier pentru fire support officer, ofițerul cu sprijinul de foc de la Corpul 207 ANA. Este la a patra misiune în Afganistan: în 2007, a fost comandant pluton aruncătoare 82 mm la Batalionul 812 Infanterie Bistrița, în 2010, battle captain la Batalionul de Protecția Forței  în Camp Apache, iar în 2015, șef ATAM în Kandahar, la Batalionul 811 Infanterie Dej.

Misiunea de consiliere e nouă pentru mine. M-a sunat cel care mă înlocuiește să mă întrebe ce să învețe, cu ce se mănâncă, pe ce să pună accent. Din păcate, eu nu am avut pe cine să întreb, fiind rotația 1.Am vorbit cu cei care au mai fost pe sprijin cu foc și mi-au spus. În plus, am participat la cursuri, am studiat diverse documente. Nu mă așteptam să fie chiar ca la noi, afganii fac altfel lucrurile, spune maiorul Bătinaș.

Acesta își aduce aminte și de celelalte misiuni la care a participat, spunând că au fost mult mai interesante. Să ai tu oamenii tăi pe teren, să știi că-i sprijini, fie logistic, cum a fost la ATAM, sau din poziția de battle captain, este altceva. Stăteam în TOC opt ore, monitorizam toate patrulele și incidentele, făceam lucruri care mă țineau în priză.

În 2007, cu Bistrița, mi-au trecut două rachete pe deasupra capului, într-un FOB (bază înaintată) american, unde eram dislocați. Rezultatele aici nu sunt tot timpul palpabile și, cu atât mai puțin, imediate, dar acum nu mai e ISAF (International Security Assistance Force), misiunea NATO în Afganistan între 2001-2014), e Resolute Support, a încheiat maiorul.

• Maior Bogdan Oproiu, Liviu Anghel

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu