Șeful Statului Major General, general Nicolae Ciucă, a participat, miercuri 1 martie, la ceremonia desfășurată în București, la Baza Sprijin Logistic Muntenia, pentru a sărbători Ziua automobilistului militar. La eveniment au luat parte șefi de direcții centrale din MApN, președintele Automobil Clubul Român, Constantin Niculescu, însoțit de membri ai Consiliului de Conducere al ACR, foști comandanți ai bazei și cadre militare în rezervă care și-au desfășurat aici activitatea.

Cu acest prilej, generalul (ret) Niculae Spiroiu, fost ministru al apărării naționale, care a avut ca specializare militară inginer de tancuri și auto, și-a exprimat, încă o dată, atașamentul față de arma auto și de oamenii care lucrează în domeniu.

Adesându-se celor prezenți, generalul Ciucă a subliniat că arma auto constituie o componentă majoră a oricărei armate moderne, rolul acesteia crescând de la an la an:

Progresul tehnologic şi tehnica militară tot mai complexă îşi pun amprenta asupra concepţiei ducerii operaţiilor militare, iar existenţa automobiliştilor militari conferă un plus de siguranţă că obiectivele asumate vor fi îndeplinite. În cadrul procesului de transformare şi modernizare a Armatei României, aflat în plină desfăşurare, pregătirea personalului, înzestrarea cu tehnică militară performantă, compatibilă cu cea existentă în statele aliate şi partenere, reprezintă o prioritate pentru conducerea armatei.

De asemenea, șeful SMG le-a adresat celor prezenți urări de sănătate, putere de muncă și realizări profesionale și personale.

Foto: Eugen Mihai

După defilarea unităților din componența bazei, comandantul, colonel Alexandru Nedelcu, și-a condus oaspeții într-o scurtă vizită prin unitate. În parcul auto, alături de autovehicule de transport persoane, din dotarea bazei, au fost expuse noi utilaje necesare susținerii logistice a trupelor, achiziționate sau realizate în unități de profil.

De asemenea, ACR a prezentat o amplă expoziţie proprie, în cadrul căreia au fost expuse automobile de epocă – prima Dacie 1100 fabricată în România în 1968, Ford Tip A din 1928, Plymouth din 1938, Mercedes Benz W123 –, dar și primul autoturism Dacia Logan ieșit pe porțile uzinei.

Cu ocazia Zilei automobilistului militar, la Baza Sprijin Logistic Muntenia au fost vizitate sala de tradiții, care cuprinde imagini din istoria armei și a transformărilor survenite în timp în unitatea etalon a armei auto, biblioteca Niculae Spiroiu și a fost inaugurat centrul de recreere, care cuprinde sală de biliard, de lectură, sală de cinema și de gimnastică. Pentru câteva ore de relaxare, centrul poate fi folosit și de cadre militare din alte unități ale garnizoanei București.

Despre autor

Irina Nedelcu

Irina-Mihaela Nedelcu este absolventă a Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti. Domeniile de responsabilitate: legislaţie militară, logistică şi probleme sociale.

Lasă un comentariu