În instituțiile de învățământ, momentele festive de început sau de încheiere a unor etape sunt parte din ritmul obișnuit, încât am putea crede că, tot repetându-se de la an la an, își pierd din importanță, așa cum în natură nivelul de sensibilitate scade pe măsură ce crește frecvența unei activități.

Nimic mai fals, pentru că un element de noutate rămâne constant și înnoiește experiența: absolvenții sunt de fiecare dată alții, iar momentul este unic pentru ei.

De câteva zile, nerăbdarea plutește în aer în Baza Aeriană de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic Boboc. După finalizarea cursului de bază la Școala de Aplicație a Forțelor Aeriene (SAFA), sublocotenenții au trecut cu bine și prin emoțiile zborului de brevetare, iar acum așteaptă pasul următor: să le fie recunoscut oficial statutul de pilot, în cadrul unei ceremonii de brevetare.

Foto: Mirela Vîță

Atunci, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, general-maior Viorel Pană, le va prinde insigna argintie în piept.

În soarele după-amiezii, așezați la umbra copacilor de lângă bretelă, cei mai tineri piloți povestesc una-alta, cu un ochi scrutând orizontul spre bijuteriile zburătoare care vin la aterizare. Ca multe generații de piloți de dinaintea lor, și ei au întâlnit prima dată cerul în cabina unui IAK-52.

Am fost cu ei pe pistă să facem fotografiile de sfârșit de an, în combinezon, la IAR-99 și la Alouette, mă lămurește ofițerul de relații publice al unității, locotenent Laura Crețu. Mâine ei vor avea ceremonia și vor purta uniforma de oraș, mai prindem și atunci ultimele cadre.

Foto: Mirela Vîță

Mă întorc și a doua zi, 25 iulie, să văd pentru prima dată cum decurge momentul încheierii cursului la SAFA. Și, recunosc, ceremonia a fost peste așteptări, poate tocmai datorită simplității și cadrului restrâns în care se desfășoară an de an.

Tinerii piloți își netezesc zâmbind vreo cută imaginară pe uniformă și iau loc în formație, în holul central al clădirii Învățământ.

Afară, colegii de la Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene au format plutoanele de gardă pentru primirea șefului SMFA. Răsună Marșul de întâmpinare, locțiitorul comandantului instituției dă raportul, apoi  cei doi urcă treptele spre locul de desfășurare a festivității.

Foto: Mirela Vîță

Anul trecut, la absolvirea Academiei Forțelor Aeriene, s-a organizat o ceremonie mare, în centrul Brașovului, unde părinții, bunicii și chiar trecătorii i-au sorbit din ochi când defilau în nou-primitele uniforme cu eghileți aurii.

Dacă acolo a participat toată promoția și au stat alături de colegii de la celelalte specialități, acum aici sunt doar ei, cei 17 zburători. Lângă ei stau aliniați instructorii, dar și alte cadre militare care le-au fost alături în perioada cursurilor. Nici nu s-ar putea altfel, fiind firesc să îi însoțească de la început până la final.

În sală se schimbă salutări scurte și priviri de bună revedere. Speakerul anunță, formal, alocuțiunea șefului SMFA. Dar, momentele care urmează, deși oficiale, nu pică deloc în sfera formalismului.

Foto: Mirela Vîță

Generalul-maior Viorel Pană îi scrutează blând cu privirea pe cei mai noi piloți ai Forțelor Aeriene și ai Armatei României: 

Generația mea ar putea fi invidioasă: veți zbura mult, veți utiliza cea mai nouă tehnologie disponibilă – oricare ar fi aceasta în următorii ani… Veți fi cei chemați să zburați cu cele mai noi aeronave și să le exploatați.

Ați avut rezultate excelente și sunt mândru de dumneavoastră. Vă mulțumesc pentru eforturile depuse și vă îndemn să faceți mereu mai mult! Ați ales o viață grea, dar deosebită.

De asemenea, sunt convins că nu recompensele materiale sunt măsura dumneavoastră și nu acestea vă vor motiva eforturile. Este o zi deosebit de importantă și îmi doresc să vă rămână în memorie, pentru că va fi una dintre zilele care vă definesc ca ofițeri, ca piloți. Vă doresc succes și… fruntea sus!

Foto: Mirela Vîță

Se dă citire ordinului de brevetare. Pe rând, tinerii piloți înaintează în fața formației, iar șeful SMFA le prinde, cu grijă, pe uniformă, insigna argintie de pilot.

Instructorii se bucură pentru fiecare dintre ei și pentru fiecare generație în parte. Dar, sigur, printre atâtea ceremonii de absolvire, cea mai vie amintire e de-atunci când aveau tresă de sublocotenent pe umeri și fremătau așteptându-și insigna. Unii dintre ei au avut parte de momentele astea unice acum mulți, mulți ani, alții mai de curând, dar toți le retrăiesc cu fiecare promoție în parte.

Brevetele pe care le primesc au fost atent completate: cinci dintre ei vor lucra în Ministerului Afacerilor Interne (brevetați pe elicopterul IAR-316 B Alouette), iar ceilalți 12 au dat examenul pe IAR-99 Standard.

Reprezentantul Serviciului Personal si Mobilizare îi anunță că de acum înainte vor beneficia de toate drepturile personalului navigant de aviație. Și îndatoririle, desigur. Și riscurile, și satisfacțiile, dar nici unele, nici altele nu sunt enumerate în ordin.

Foto: Mirela Vîță

Până aici s-au lămurit lucrurile, iar piloții noștri sunt gata pentru pasul următor: aceeași voce gravă dă citire listei de numire în prima funcție, conform repartiției în bazele aeriene.

Fiecare dintre ei știe din vreme pe ce aerodrom își va avea decolările și aterizările de acum înainte, iar, după o scurtă perioadă de concediu, urmează prezentarea la unitățile unde au fost repartizați. Pe față li se întrezăresc planurile și speranțele pentru o viață nouă care va începe în doar câteva zile.

În încheiere, fotografia de grup este o altă parte necesară a programului oficial, un cadru care va da mărturie despre tinerețea și avântul lor. Fericire sau mândrie n-ar fi cuvinte mari de data aceasta.

Zâmbetele se propagă printre strângeri de mâini, urări de bine și sfaturi șoptite pe jumătate, dar pricepute pe deplin: …Sunteți piloți!

Locotenent Mirela Vîță

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu