Ziua internațională a sportului militar a fost sărbătorită luni, 18 februarie, în toate garnizoanele din țară și în teatrele de operații unde sunt prezenți militari români.

În urmă cu 71 de ani, la Nisa, cei cinci membri fondatori (Belgia, Danemarca, Franța, Luxemburg și Olanda) înființau Consiliul Internațional al Sportului Militar (CISM).

Sibiu.
Foto: Elena Andrei

Principalul scop al acestuia este de a organiza și desfășura activități de educație fizică și sportive între forțele armate, ca mijloc de promovare a păcii în lume.

În completarea multor campionate continentale și regionale, CISM organizează anual 20 de campionate mondiale și, la fiecare patru ani, jocuri mondiale (o variantă a Jocurilor Olimpice pentru militari).

Alba Iulia.
Foto: Iulian Gorun

Armata României este membră a acestui organism din 1992, iar loturile noastre participă constant la competiții. În prezent, Consiliul are 138 de membri și își desfășoară activitatea sub deviza Prietenie prin sport.

La Alba Iulia, sărbătoarea a fost marcată de Batalionul 136 Geniu Apulum, care a organizat o competiție de alergare, pe traseul din Cetatea Alba Carolina.

La activitate au participat cadre militare și gradați profesioniști care s-au întrecut în proba de rezistență la efort fizic pentru îndeplinirea obiectivului principal al activității: promovarea păcii mondiale prin intermediul sportului pentru toți. Echipa de comandă a unității a înmânat diplome câștigătorilor și i-a felicitat pe toți competitorii.  

Predeal.
Foto: Silvia Voinescu

Militarii din Brigada 2 Vânători de Munte Sarmizegetusa au sărbătorit Ziua Internațională a Sportului Militar prin deplasări pe schiuri și alergări pe distanțe scurte și lungi.

Unitățile din garnizoana Miercurea Ciuc, subordonate Brigăzii 61 Vânători de Munte General Virgil Bădulescu, au executat un marş pe schiuri pe o distanţă de aproximativ 10 km. Scopul manifestării a fost de a promova în întreaga comunitate militară naţională şi internaţională, importanţa practicării sportului.

Miercurea Ciuc.
Foto: Adrian Voinea

În aceeași zi, la stadionul de atletism din Buzău şi în parcul Crâng a avut loc o activitate sportivă (cros 3.000 m), la care au participat militari şi civili din unităţile din garnizoană, de la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Buzău şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Neron Lupaşcu.

Buzău.
Foto: Iulian Cadulencu

Militarii, care s-au întâlnit anterior pe câmpurile de instrucţie, s-au întrecut acum în prietenie în domeniul manifestărilor sportive. Acest lucru este în concordanță cu filozofia şi idealurile stabilite în declarația misiunii CISM din 1998, semnată de toate ţările membre. Toţi participanţii la competiţie au fost declaraţi câştigători şi promotori ai mişcării în aer liber.

Breaza.
Foto: Grațiela Mihăescu

În incinta instituţiei, elevi şi profesori de la catedra de educaţie fizică şi sport ai Colegiului Naţional Militar Dimitrie Cantemir de la Breaza au desfășurat alergări pe distanţe scurte, exerciţii acrobatice şi un concurs de orientare.

Cadrele militare, personalul civil şi studenţii Academiei Forţelor Terestre Nicolae Bălcescu au participat la o serie de activităţi sportive şi s-au întrecut la jocuri precum tenis de masă, baschet, volei, judo, înot şi alergare.

Craiova.
Foto: Cătălin Dinu

Activități similare au avut loc și la Cluj-Napoca, Craiova, Constanța, Timișoara și Iași.

  • La realizarea acestui material au contribuit locotenent-colonelul Adrian Voinea, maiorul SIlviu Bâdiliţă, căpitanii Mariana Dinu și Iulian Gorun, maistrul militar principal Iulian Cadulencu, Graţiela Mihăescu și Elena Andrei.

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu