În semn de recunoştinţă pentru eroii Patriei care au căzut în Primul Război Mondial, autorităţile statului român au hotărât, prin Decretul-lege nr. 1.693, din 4 mai 1920, ca Ziua Eroilor să fie decretată sărbătoare naţională şi să fie celebrată, cu mare fast religios, şcolar, militar şi naţional, în Ziua Înălţării Domnului.

Decizia a fost preluată de Parlamentul României în anul 1995, iar în 2003, prin Legea privind regimul monumentelor şi operelor comemorative de război, sărbătoarea Înălţării Domnului a fost proclamată sărbătoare naţională a poporului român.

București.
Foto: Vali Ciobîrcă

În București, Ziua Eroilor a fost marcată de o serie de manifestări și depuneri de coroane și flori la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I, la Monumentul eroilor militari căzuți în misiune din Parcul Tineretului, la Monumentul Eroilor Patriei, din fața Universității Naționale de Apărare Carol I, la Cimitirul Militar Ghencea și la Cimitirul Israelit Filantropia.

În Cluj-Napoca, o mie de candele au fost aprinse la căpătâiul celor care își dorm somnul de veci în Cimitirul Eroilor.

La manifestare au luat parte reprezentanții autorităților publice locale și ai structurilor din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, șeful de Stat Major al Diviziei 4 Infanterie Gemina, colonel Petru Pah, cadre militare și veterani.

Cluj-Napoca.
Foto: Ionuț Suciu

În semn de omagiu, militari ai Regimentului 317 ISR Vlădeasa au executat salve cu armament de infanterie, iar plutonierul-major Ionuț Archiudean a interpretat, la trompetă, Il Silentio (Stingerea).

Erou al meleagurilor bistrițene și Cavaler al Ordinului Mihai Viteazul, colonelul Liviu Rusu a fost cinstit cu ocazia Zilei Eroilor. Militarii Brigăzii 81 Mecanizată General Grigore Bălan au participat la ceremonia de dezvelire și sfințire a Monumentului colonelului Liviu Rusu, în comuna natală Poienile Zagrei.

În cadrul activității, a fost evocată personalitatea eroului prin momentele importante din cariera militarului, precum și participarea sa la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.

Câmpulung Moldovenesc. Foto: Georgiana Lupu

Elevii Colegiului Naţional Militar Ştefan cel Mare au participat la ceremonia militară şi religioasă organizată la Cimitirul Eroilor din Câmpulung Moldovenesc.

Adolescenţii în uniformă militară, alături de cadre militare şi profesori, precum şi de reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, au cinstit memoria celor care s-au jertfit pentru libertatea, apărarea şi întregirea neamului.

În semn de respect şi recunoştinţă pentru înaintaşii care şi-au dat viaţa pe câmpurile de luptă, un pluton de elevi a defilat prin faţa câmpulungenilor prezenţi la manifestare.

Lunca de Sus.
Foto: Marius Darie

Militarii garnizoanei Lunca de Sus au cinstit memoria eroilor neamului depunând coroane de flori la troița din curtea capelei militare de garnizoană şi la Monumentul Eroului Martir Sublocotenent Emil Rebreanu, din comuna Palanca.

Cei 60 de ostași români, morți pentru patrie, care odihnesc sub vârful Grui din Munții Călimani, împușcați și îngropați fără cruce în Primul Război Mondial, au fost cinstiți de localnicii de pe Valea Bârgăului.

Militari ai Brigăzii 81 Mecanizată s-au alăturat celor care au înălțat o rugăciune și au aprins o lumânare în memoria eroilor noștri. Monumentul de pe Grui a fost construit în 2005, iar povestea descoperirii acestui loc este una impresionantă.

Poienile Zagrei – Dezvelirea și sfințirea aMonumentului Colonelului Liviu Rusu, combatant în ambele războaie mondiale și participant la Marea 
Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.
Foto: Adrian Pralea

În anul 1916, tânărul cioban Lazor Bozga urca muntele și descria priveliștea: un morman mare de pământ pe lângă care se vedeau picioare descărnate de corbi şi de sălbăticiunile pădurii, mâini mâncate, căci pământul care fusese aruncat în grabă peste soldaţii morţi era spălat în parte de zăpada iernii şi de ploile din primăvară.

La marginea mormântului, tânărul a văzut o cruce de lemn pe care era scris: 60 de ostaşi români morţi pentru patrie.

În împrejurimi descoperă şi alte trupuri rămase împrăştiate, pe care, ajutat de alţi ciobani, le adună cu evlavie și le îngropă, aşezând şi mai bine crucea la căpătâiul lor.

După acestea, Lazor Bozga a urcat muntele an de an, până la sfârșitul vieții, pentru a săvârşi slujbe de pomenire pentru cei adormiţi.

 

Prundu Bârgăului.
Foto: Cosma Luca

În același spirit de recunoștință eternă, militarii Batalionului 817 Artilerie Petru Rareș au adus un omagiu eroilor, în cadrul ceremoniei militare și religioase desfășurate la monumentul ridicat în cinstea lor, în centrul comunei Prundu Bârgăului.

Ziua Eroilor a fost sărbătorită de militari din Brigada 61 Vânători de Munte General Virgil Bădulescu, Batalionul 435 Sprijin Logistic Ciuc şi Secţia 435 Mentenanţă şi Echipamente Militare, la Mausoleul Eroilor din Primul Război Mondial de la Sec, Topliţa.

Toplița.
Foto: Adrian Teslovan

La 6 iunie, au avut loc ceremonii militare şi religioase cu depunere de coroane şi jerbe de flori și la Cimitirul Eroilor din Primul Război Mondial din Azuga şi la Monumentul Eroilor din Piaţa Gării din Predeal.

La ceremonii au participat militari ai Batalionului 21 Vânători de Munte General Leonard Mociulschi şi ai Bazei de Instruire pentru Vânători de Munte Bucegi, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, alături de cetăţeni ai celor două oraşe.

Azuga.
Foto: Claudiu Dogaru

Au fost depuse coroane de flori şi la Cimitirul Eroilor din Primul Război Mondial de pe Valea Râşnoavei, la Cimitirul Eroilor din Primul Război Mondial de la Timişul de Sus și la monumentul poetului-erou Mihail Săulescu, din Predeal.

Totodată, la cimitirul unde este îngropat sublocotenentul (p.m.) Claudiu Chira, căzut la datorie în teatrele de operaţii, a fost depusă o coroană de flori din partea Fundației Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.

Vatra Dornei.
Foto: Marius Sfârlea

Ca în fiecare an, la data când se sărbătorește Înălțarea Domnului, vânătorii de munte dorneni au participat la ceremonii militare și religioase și depuneri de coroane și jerbe de flori, organizate în cooperare cu autoritățile publice locale. Activitățile s-au desfășurat la Cimitirul Eroilor din Vatra Dornei și în comuna Dolhești din județul Suceava.

Dolhești.

Garnizoana Pitești a organizat, împreună cu conducerea Asociației Naționale a Veteranilor de Război, filiala Argeș, a Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere Basarab I, la Cimitirul Eroilor din oraș, o ceremonie militară și religioasă de comemorare a celor care și-au dat viața pentru țară, intrând, astfel, în veșnicie, ca martiri ai ideii de libertate și unitate.

Ceremonia a debutat cu acordarea onorului militar, salutul Drapelului de Luptă și intonarea Imnului Național al României. După oficierea slujbei de pomenire a eroilor neamului românesc, elevii au depus flori și au aprins lumânări de veghe la morminte.

Pitești.
Foto: Dan Arsenescu

Prezența membrilor Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități, filiala Argeș, precum și a militarilor răniți în teatrele de operații din Irak și Afganistan a sporit emoția momentului, la fel ca și gestul elevilor unor școli și licee piteștene, care au adus buchete de flori la mormintele sfințite prin jertfa celor căzuți pe câmpurile de luptă, în apărarea pământului strămoșesc.

Ceremonia s-a încheiat prin defilarea Gărzii de Onoare, în acordurile Fanfarei Argeșul a Centrului Cultural Județean.

Timișoara.

La Timișoara, în această zi de profundă semnificaţie pentru poporul şi oştirea română, militarii Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere Decebal au comemorat glorioasele fapte de arme şi sacrificii ale înaintaşilor noştri care au dat suprema jertfă pentru apărarea fiinţei neamului şi a pământului românesc.

În Baza militară Kandahar din Afganistan, militarii români au sărbătorit Înălțarea Domnului la Capela Militară Ortodoxă din campul românesc unde preotul militar Paul Zaharia a oficiat o slujbă de pomenire în memoria tuturor eroilor care s-au jertfit pentru înălțarea neamului românesc.

Kandahar.
Foto: Dan Vereș

Cei peste 1.000 de eroi români înhumați în Cimitirul de Onoare al Ostaşilor Români de la Țiganca, raionul Cantemir, au fost comemorați
de Ziua Eroilor de către oficialități civile și militare din România și Republica Moldova, cu prilejul unei ceremonii organizate de Ambasada României în Republica Moldova.

Despre autor

Andreea Motoc

Lasă un comentariu