Ministrul apărării naționale, Gabriel Leș, șeful Statului Major al Apărării, general Nicolae Ciucă, și șeful statului Major al Forțelor Terestre, general-maior Ovidiu-Liviu Uifăleanu, au participat marți, 23 aprilie, la ceremonia militară dedicată împlinirii a 160 de la înființarea Forțelor Terestre Române, organizată la sediul Statului Major al Forțelor Terestre (SMFT), din București.

Suntem cu gândul, în această zi importantă, la militarii noștri din teatrele de operații, dintre care cei mai mulți sunt camarazi de-ai dumneavoastră, din Forțele Terestre. Urmărim cu atenție și optimism starea celor doi răniți transferați la Spitalul militar Landstuhl din Germania, precum și a celor rămași în Baza militară din Kandahar, și suntem cu gândul alături de familiile acestora și ale tuturor militarilor aflați în misiuni și operații externe, departe de casă, pe timpul celei mai mari sărbători creștine, Sfintele Paști, a spus ministrul Gabriel Leș.

În ceea ce privește contextul actual de securitate, ministrul Leș a afirmat că România are obligaţia să continue şi să intensifice eforturile naţionale pe dimensiunea de apărare şi securitate, în calitatea sa de stat membru al NATO şi UE, iar Forţele Terestre trebuie să dispună, pentru îndeplinirea misiunilor specifice, de capabilităţi și sisteme moderne, flexibile şi eficiente, interoperabile cu cele ale altor state aliate.

În cadrul ceremoniei, condusă de şeful SMFT, general-maior Ovidiu-Liviu Uifăleanu, a avut loc decorarea Drapelului de Luptă al Statului Major al Forţelor Terestre cu Ordinul Virtutea Militară în grad de Ofiţer cu însemn pentru militari, de pace, conferit de președintele României, Klaus Iohannis.

Foto: Petrică Mihalache

Cu același prilej, familiei regretatului general Ioan Sorin i-a fost conferită Emblema de Onoare a Forţelor Terestre. Generalul Ioan Sorin a fost una dintre personalitățile militare de excepție ale acestei categorii de forţe din ultimele decenii, aflându-se la comanda Forţelor Terestre Române în perioadele 2004-2006 şi 2012-2013.

De asemenea, Ziua Forțelor Terestre a mai fost sărbătorită și de militarii români aflați în misiune în Baza Militară Kandahar, împreună cu partenerii de coaliție.

După intonarea imnurilor de stat ale României, Statelor Unite ale Americii și Bulgariei a fost prezentată semnificația zilei și premiați câștigătorii competițiilor sportive organizate cu acest prilej. Departe de casă, militarii au desfășurat competiții sportive la care au participat atât sportivi români, cât și parteneri din Bulgaria și Statele Unite ale Americii.

Foto: Dan Vereș

Ziua de 23 aprilie are, în actualul context istoric aniversar naţional, profunde semnificaţii organizaţionale pentru Forţele Terestre Române. Sărbătoarea Forţelor Terestre Române din prezent marchează trecerea a 160 de ani de la implementarea, în Principatele Române Unite, a politicii militare a lui Alexandru Ioan Cuza.

În prezent, Forţele Terestre Române, cea mai numeroasă componentă a armatei, se prezintă ca o structură combatantă contemporană cu exigenţele militare ale secolului al XXI-lea, cu personal experimentat, format profesional în instituţii de învăţământ de profil din ţară şi străinătate, în procesul de instruire din cazărmi şi poligoane naţionale şi internaţionale şi, mai ales, în misiunile complexe din teatrele de operații din ultimele decenii.

(www.mapn.ro)

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu