În fiecare an, la 29 iulie, în garnizoanele din țară, dar și în teatrele de operații în care sunt dislocați militarii români, se sărbătorește Ziua Imnului Național.

Simbol al unității Revoluției Române de la 1848, Deșteaptă-te române a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi, din Râmnicu Vâlcea, la 29 iulie 1848.

Imediat după Revoluția din decembrie 1989, Deșteaptă-te române a fost ales Imnul Național al României, fiind consfințit prin Constituția din 1991.

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Imnului Naţional al României, îndemnându-ne să privim cu încredere şi optimism către viitorul naţiunii noastre.

Deşteaptă-te române ne reflectă istoria, luptele şi tradiţiile, servind, în acelaşi timp, ca expresie a identităţii naţionale. (…) Versurile imnului au dinamizat eforturile românilor de a-şi urma şi îndeplini idealurile de libertate şi unitate, a spus comandantul forțelor armate române.

Cu ocazia Zilei Imnului Naţional, luni, 29 iulie, o ceremonie religioasă şi militară a avut loc în Piaţa Tricolorului, din Capitală.

La eveniment au participat cadre militare şi oficiali ai Ministerului Apărării Naţionale, printre care secretarul de stat în MApN, Nicolae Nasta. Un sobor de preoţi a oficiat slujba religioasă și a rostit o rugăciune pentru poporul român, iar colonelul Liviu Voicu, șeful Muzicii Reprezentative a Ministerului Apărării Naționale, a prezentat un scurt istoric al Imnului naţional.

București.
Foto: Vali Ciobîrcă

Ceremonia s-a încheiat cu intonarea Imnului de către Carla Muşat, solistă a Ansamblului Artistic al Armatei, acompaniată de orchestrele reunite ale Ministerului Apărării Naţionale şi Jandarmeriei.

Și militarii Brigăzii 81 Mecanizată General Grigore Bălan, din Bistrița, au celebrat în unitate și armonie, alături de toți cei prezenți la ceremonia militară dedicată Zilei Imnului Național, în orașul poetului Andrei Mureșanu, simbolul patriotismului și coeziunii poporului român.

Bistrița.

În aceeași zi, pe platoul din Piaţa Independenţei din Brăila, a fost sărbătorită Ziua Imnului Naţional al României, cu participarea autorităţilor publice locale, a locţiitorului comandantului garnizoanei, colonel Ionescu Vasile, a comandantului comenduirii de garnizoană, căpitan Aurelian Stegaru, a comandanţilor de unităţi, a cadrelor militare active, în rezervă și în retragere și a unui public numeros.

Brăila.

Evenimentul a început cu prezentarea onorului, salutul drapelului de luptă, al gărzii de onoare, trecerea în revistă a formaţiei, serviciul religios. Corul Armonia şi Muzica Militară a garnizoanei Brăila au interpretat o suită de cântece patriotice. Manifestările s-au încheiat cu defilarea gărzii de onoare şi onorul Muzicii Militare a garnizoanei.

Cluj-Napoca.

Imnul Național al României a fost intonat de oficialități, artiști consacrați, militari și citadini, într-un singur glas, la Cluj-Napoca.

Afganistan.
Foto: Dan Vereș

Simbol național, Deșteaptă-te române! s-a auzit și în teatrul de operații din Afganistan, acolo unde camarazii noștri își îndeplinesc misiunile cu devotament, alături de aliați și parteneri.

Craiova.

Ziua Imnului Naţional al României a fost sărbătorită și în Piaţa Tricolorului din Craiova, printr-o ceremonie militară ce a cuprins o slujbă religioasă și un recital susținut de Muzica Militară a garnizoanei Craiova.

De asemenea, pe platoul din faţa Palatului Administrativ din Timișoara, militarii Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere Decebal, împreună cu structurile din cadrul sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, au cinstit simbolul naţional.

Timișoara.

Structurile militare din garnizoana Sibiu, în colaborare cu administraţia publică locală şi Mitropolia Ardealului, au organizat, la Monumentul ostaşului din toate timpurile, amplasat în faţa Cercului Militar, ceremonia  militară cu prilejul Zilei Imnului Naţional.

Polonia.

Marinarii din Forţele Navale Române au fost prezenți și în orașele București, în Piața Tricolorului, Brăila, în Piața Independenței, Tulcea, în Piața Tricolorului, și în orașul Constanța, pe Faleza din fața Comandamentului Flotei.

Dragorul Maritim 29.
Foto: Lucian Irimia.

Sărbătoarea nu a fost marcată doar pe uscat, ci și pe apă. Ziua Imnului a fost sărbătorită la bordul Dragorului Maritim 29 așa cum se cuvine, chiar înainte de plecarea din portul turcesc Eregli. Echipajul navei s-a adunat la pupa și, conform ceremonialului, însemnul național a fost celebrat. Oriunde ar fi în lume, pe mări și oceane, marinarii militari români nu uită că Imnul Național face parte din sufletul poporului român.

  • La realizarea acestui material au contribuit locotenent Andreea Mureșan, plutonier-adjutant principal Stelică Mocanu, plutonier-major Cristian Nistor și Elena Andrei.

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu