Ziua Națională a României este sărbătorită la 1 Decembrie, această dată marcând un moment important din istoria românilor, cel în care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România, în 1918. Chiar dacă majoritatea ochilor au fost ațintiți asupra Paradei Militare Naționale din București, aceasta strălucind prin desfășurarea impresionantă de forțe și tehnică, ceremonii militare prilejuite de acest moment solemn au fost organizate și în alte garnizoane din țară, precum și în teatrele de operații din afara granițelor, unde sunt angrenați militari români.

La Alba Iulia, defilarea cu trupe și tehnică a avut lor pe Bulevardul 1 Decembrie 1918. Au defilat transportoare amfibii blindate, instalaţii aruncătoare proiectile reactive, diferite complexe de artilerie antiaeriană, inclusiv autopropulsată, sisteme de rachete sol-aer, autospeciale de geniu, sisteme de comunicaţii şi informatică, tehnică de luptă a forţelor pentru operaţii speciale, radare mobile, autospeciale de intervenţie ale celorlalte structuri din sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională, concomitent cu treceri ale aeronavelor Bazei 71 Aeriană General Emanoil Ionescu.

Militari ai Brigăzii 61 Vânători de Munte General Virgil Bădulescu şi ai Batalionului 24 Vânători de Munte General Gheorghe Avramescu, din Miercurea Ciuc, au depus coroane de flori la monumentele eroilor neamului din localitățile Corbu și Gălăuțaș.

Sfântu Gheorghe.

În Bistrița-Năsăud, manifestările dedicate Zilei Naţionale a României au debutat cu depuneri de coroane la monumentele eroilor din localităţile Blăjenii de Sus şi Bistriţa. Militari ai Brigăzii 81 Mecanizată General Grigore Bălan au sărbătorit, împreună cu bistriţenii, Ziua Naţională a României, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Piaţa Centrală a municipiului. După depunerea de coroane de flori la statuia poetului Andrei Mureşanu, a urmat defilarea efectivelor şi tehnicii.

În garnizoana Buzău, Ziua Națională a României a fost sărbătorită în cadrul unei ceremonii militare și religioase, urmată de defilarea cu personal și tehnică militară, care a avut loc pe Calea Eroilor din oraș. Defilarea a fost deschisă, în acest an, de aviația militară buzoiană, căreia i-au urmat cei aproximativ 600 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale și din celelalte instituții reprezentând sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională, cu peste 70 de mijloace tehnice și circa 10 aeronave.

Buzău.

La Cluj-Napoca, manifestările dedicate Zilei Naționale a României au debutat cu o ceremonie de depunere de coroane de flori la Ansamblul Monumental Mihai Viteazul. Ceremonia a fost urmată de tradiționala defilare cu trupe și tehnică militară și de intervenție. Pe timpul ceremoniei, Piața Avram Iancu  a fost survolată de avioane MIG -21 Lancer, aparținând Bazei 71 Aeriană General Emanoil Ionescu.

În Piața Alexandru Ioan Cuza din Craiova, militari şi specialişti din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională, împreună cu militari aparținând contingentului militar polonez, au prezentat onorul cu ocazia Zilei Naţionale a României.

Craiova.

Piața Palatului Culturii din municipiul Iași a fost plină de ieşeni şi nu numai, care au sărbătorit Ziua Națională a României. Defilarea forțelor și a mijoacelor tehnice, aparținând structurilor din sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională din județul Iași, a inclus 45 de mijloace tehnice și 500 de angajați din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției, Direcța Regională de Informații Moldova Nord, Poliția Locală Iași. Surpriza militarilor ieşeni a constat într-un scurt moment artistic, susţinut de aceştia, acompaniaţi fiind de Muzica Militară a garnizoanei Iași. Aceștia au intonat, pentru prima dată în spaţiul public, imnul Brigăzii 15 Mecanizată.

Iași.

Ziua Națională a României a fost marcată și în Piatra Neamț, Bacău și Botoșani, garnizoanele unde sunt dislocate unitățile Brigăzii 15 Mecanizată Podu Înalt, prin ceremonii militare cu defilarea trupelor și a mijloacelor tehnice.

În județul Constanța, la ceremoniile militare organizate în garnizoane, au participat militari din toate categoriile de forțe și partenerii de la baza militară Mihail Kogălniceanu.

La Șimleu Silvaniei, în cadrul paradei militare, plutonul
Ministerului Apărării Naționale a fost constituit din militari ai Batalionului 315 Artilerie Simion Bărnuțiu. În fața blocului de defilare s-a aflat Drapelul de Luptă al Batalionului 316 Asigurare Date Guruslău, drapel decorat cu Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării.

În garnizoana Sibiu, au avut loc o serie de evenimente organizate de Academia Forţelor Terestre Nicolae Bălcescu, în colaborare cu autorităţile publice locale şi celelalte structuri din cadrul sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională. Activităţile au debutat cu ceremonia militară de depuneri de coroane şi jerbe de flori la Monumentul Ostaşului din Toate Timpurile, fiind urmată de trecerea în revistă a trupelor şi a tehnicii militare, pe Bulevardul Corneliu Coposu.

Sibiu.

Activităţile aniversare au cuprins şi o expoziţie de tehnică militară, expoziţii foto-documentare şi proiecţii de film, un spectacol susţinut de Ansamblul Folcloric Profesionist Cindrelul, Junii Sibiului, prezentarea de gală a filmelor Transalpina-Drumul Regelui şi Muzeul Astra, urmată de un concert simfonic, susţinut de  Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu, organizat la Atheneul Român, în București, dar transmis în direct în Piaţa Mare din oraș.

În cadrul unei ceremonii militare, desfășurată la Monumentul Eroilor din Breaza, o parte din elevii Colegiului Național Militar Dimitrie Cantemir a dat onorul asistenței, de Ziua Națională
a României.

Un cer senin și opt grade cu plus a oferit Kandaharul, în dimineața de 1 Decembrie, tuturor militarilor din contingentul românesc dislocat la Baza Aeriană Kandahar din Afganistan, pentru a se putea bucura de Ziua Națională a României. S-au întâlnit cu toții – parașutiști din Batalionul 495 Protecția Forței, militari din Elementul Național de Sprijin, guardian angels din Detașamentul de protecția forței, consilieri din forțele aeriene, polițiști militari și consilieri ai forțelor de securitate afgane din cadrul TAAC-S, echipa de legătură a Comandamentului Forțelor Întrunite – pentru prima dată în această zi, într-o ceremonie militară, iar, după-amiază, i-au felicitat pe câștigătorii competițiilor sportive organizate cu ocazia Zilei Naționale.

Afganistan.

Acasă e România! Acasă e tricolorul!, a fost motto-ul zilei de 1 Decembrie în baza militară de la Bemowo Piskie, Polonia, acolo unde militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană Liliecii Negri s-au simțit, încă o dată, mândri că au jurat credință drapelului românesc. Aceștia au organizat și o expoziție în care au prezentat câteva personalități din istoria României care au contribuit la dezvoltarea culturii europene și internaționale, realizând și o retrospectivă a luptelor pe care străbunii lor le-au dus pentru dobândirea identității naționale, în urmă cu 101 ani.

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României, militarii contingentului de consilieri TAAC-N
(
Train Advise Assist Command North) din Mazar-e Sharif, Afganistan,  au adus un crâmpei din România pe acele meleaguri, într-o bază multinațională unde își desfășoară activitatea militari din 24 de națiuni. Militarii români au găsit timpul necesar să marcheze acest eveniment prin competiții sportive, în cadrul cărora li s-au alăturat și militari ai altor state. A fost organizată și o recepție la care au fost invitați comandantul și membrii echipei de comandă TAAC-N, precum și reprezentanții națiunilor prezente în această bază din nordul Afganistanului.

Polonia.

După momentul oficial, invitații au avut ocazia să se delecteze cu muzică românească și câteva preparate culinare tradiționale, pentru ca, în îndepărtatul Afganistan, să se poată simți o mică parte din atmosfera de pe meleagurile românești.

O parte dintre militarii detașamentului Carpathian Pumas, dislocat în Mali, în cadrul operațiunii MINUSMA, a executat misiuni în sprijinul ONU, la o distanță de aproximativ 700 de kilometri față de locul inițial de dislocare, baza Camp Castor, Gao. După încheierea misiunii, militarii au revenit în baza Camp Castor unde, alături de compatrioți și militari ai celorlalte state implicate au transmis României un La mulți ani! însorit.

• Maior Bogdan Oproiu, căpitan Adrian Teslovan, locotenent Corina Ciobanu, maistru militar principal Iulian Cadulencu, plutonier-adjutant principal Lucian Irimia, plutonier-major Cristian Nistor, Andreea Mureșan, Teodora Uifelean, Grațiela Mihăescu, Gheorghe Gabără, Elena Andrei, Marin Ștefan și Liviu Anghel

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu