Duminică, 7 aprilie, în garnizoanele din țară și în teatrele de operații, unde sunt prezenți militari români, au fost organizate evenimente aniversare prilejuite de Ziua NATO.

La sediul Ministerului Apărării Naționale, a avut loc o ceremonie militară cu prilejul împlinirii a 15 ani de la aderarea României la NATO şi a 70 de ani de la înfiinţarea Alianţei Nord-Atlantice.

Foto: Eugen Mihai

La finalul acesteia, a fost organizată Ziua Porților Deschise, eveniment în cadrul căruia vizitatorii au asistat la un exerciţiu de mânuire a armamentului, executat de militarii Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul, au vizitat expoziţia cu tehnică militară, expoziţiile tematice, dar și câteva săli emblematice ale clădirii Ministerului Apărării Naționale.

Totodată, au fost organizate standuri de prezentare ale Clubului Sportiv al Armatei Steaua, Editurii Militare, Trustului de Presă al MApN, dar și standuri de inventică și tehnologii militare.

De asemenea, au avut loc exerciții demonstrative ale militarilor EOD și ale reprezentanților Asociației Tradiția Militară. În Aula MApN au rulat filme cu tematică militară.

Seara, militarii Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul au executat o retragere cu torțe pe traseul Palatul Cercului Militar Național – Palatul Cotroceni – sediul brigăzii.

Foto: Valentin Ciobîrcă

Prezent la eveniment, ministrul apărării naționale, Gabriel Leş, a anunţat că a demarat procedurile pentru a transforma Piaţa Arsenalului din Capitală într-un spaţiu public dedicat Alianţei Nord-Atlantice, care se va numi Piaţa NATO.

Am decis, împreună cu doamna prim-ministru, să demarăm demersurile pentru amenajarea unui spaţiu public deschis tuturor, care să fie dedicat Alianţei Nord-Atlantice, în rândurile căreia am intrat la 29 martie 2004.

Cel mai potrivit spaţiu pentru această destinaţie l-am identificat nu departe de aici. Astăzi se numeşte Piaţa Arsenalului, pe care o dorim transformată în Piaţa NATO.

Piaţa Arsenalului aminteşte de începuturile industriei de apărare din România, pentru că aici a funcţionat prima fabrică modernă de armament, a declarat Gabriel Leş.

Foto: Valentin Ciobîrcă

La sediul Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est, a avut loc NATO Day Ceremony. De asemenea, în perioada 12-29 martie, personalul Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est (MND-SE) și Unității pentru Integrarea Forțelor NATO (NFIU) a participat la cea de-a treia ediție a Competiției Sportive NATO și s-au întrecut în probe de cros, înot, volei și tenis de masă.

Astfel, cu prilejul ceremoniei, au fost premiați cei care au obținut clasări pe podium. Premiați au mai fost și cei care s-au remarcat, pe parcursul evenimentelor sportive, prin profesionalism, cunoștințe, experiență, precum și spirit de echipă.

Foto: Valentin Ciobîrcă

Diplomele și medaliile au fost oferite de generalul-maior Daniel Petrescu și de Raluca Strămăturaru, sportivă CSA Steaua București, câștigătoare a Cupei Națiunilor, participantă la trei ediții ale Jocurilor Olimpice de Iarnă.

Tot cu această ocazie au fost premiați și 29 de elevi, din Colegiul Național Militar Tudor Vladimirescu (Craiova), Colegiul Național Gheorghe Lazăr și Colegiul Național Elena Cuza, din București.

Aceștia au luat parte la competiția NATO Challenge pe teme de securitate mondială. Elevii, fiecare reprezentând câte o țară NATO, au avut de dezbătut o situație de criză și de luat o decizie comună. Premiile au fost înmânate de șeful Statului Major al Apărării, general Nicolae Ionel Ciucă, și de șeful Statului Major al Forțelor Terestre, general-maior Ovidiu Uifăleanu.

Cluj.

La sediul comandamentului Diviziei 2 Infanterie Getica din Buzău a fost organizat un simpozion cu prilejul Zilei NATO. Manifestarea ştiinţifică a constituit un omagiu adus eforturilor întreprinse de Armata României, pentru a marca momentul în care ţara noastră a aderat în mod oficial la Alianţă.

Ulterior, s-a desfăşurat o ceremonie militară în cadrul căreia au fost arborate drapelul naţional şi drapelul NATO şi au fost intonate imnurile României şi al Alianţei Nord-Atlantice.

Militarii comandamentului Diviziei 4 Infanterie Gemina de la Cluj-Napoca au participat la o ceremonie militară și la un simpozion dedicat aceleiași aniversări.

Craiova.
Foto: Cătălin Dinu

Drapelul NATO a fost ridicat, în cadrul unei ceremonii, și la Brigada Multinațională Sud-Est, din Craiova, și la Academia Forţelor Terestre Nicolae Bălcescu, din Sibiu.

În Baza Militară Kandahar, militarii români au sărbătorit Ziua Alianței Nord-Atlantice împreună cu aliații. Au fost prezenți la ceremonia organizată cu această ocazie, militari români ai tuturor structurilor dislocate în provincia Kandahar, aparținând Batalionului 300 Protecția Forței Sfântul Andrei, Elementului Național de Sprijin, Detașamentului de Poliție Militară,  Echipei de consilieri TAAC-South (Train, Advise, Assist Command South) și Echipei de consilieri mentenanță Forțe Aeriene.

După înălțarea pe catarg a drapelelor României, NATO și Statelor Unite ale Americii, comandorul Viorel Bold, șeful Echipei de Legătură a Comandamentului Forțelor Întrunite în Kandahar, a prezentat semnificația zilei și a urat mult succes militarilor români aflați în misiune, atât în teatrele de operații, cât și în țară, acolo unde execută misiunile încredințate.

Kandahar.
Foto: Dan Vereș

Pe locotenent-colonelul Ilie Melinte, comandantul Batalionului 300 Protecția Forței Sfântul Andrei, Ziua Alianței Nord-Atlantice îl regăsește în același loc ca în urmă cu 15 ani, când România devenea țară membră NATO. La 29 martie 2004, acesta se afla tot în Baza Militară Kandahar, executând misiuni în calitate de comandant de pluton.

La 15 ani de la aderarea la NATO, fie că execută misiuni în Afganistan ori în alte colțuri ale lumii, militarii români sunt apreciați pentru eforturile și profesionalismul de care dau dovadă și se bucură de respectul partenerilor din Alianță.

  • La realizarea acestui material au contribuit locotenenții Mirela Căpîlnean și Marius Mocanu, maistrul militar principal Iulian Cadulencu, sergentul-major Cristian Lenga și Ioana Nistorescu

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu