Cu prilejul Zilei Armatei României, la 25 octombrie, între orele 9.00 şi 12.00, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor organizează Ziua Porţilor Deschise la Castelul Ţepeş, prilej de a marca împlinirea a o sută de ani de la instituţionalizarea domeniului cultul eroilor în România, prin înfiinţarea Societăţii Mormintele Eroilor Căzuţi în Război.

Castelul Ţepeş din Parcul Carol I – unul din cele mai impresionante edificii din peisajul arhitectonic bucureştean – este sediul Oficiului din anul 2004. Istoria sa este legată, chiar din primii ani ai existenţei, de eforturile făcute de statul român în scopul perpetuării respectului pentru eroii neamului românesc care au murit în Primul Război Mondial, în imediata vecinătate, a fost amenajat în anul 1923 Mormântul Ostaşului Necunoscut – simbolul eroismului românesc.

Organizatorii au pregătit pentru vizitatori expoziţii de fotografii, carte, hărţi şi obiecte ce au aparţinut militarilor români căzuţi în cele două războaie mondiale. La activitate vor participa membrii Asociaţiei Tradiţii Ostăşeşti, care vor executa un exerciţiu de reconstituire istorico-militară, în uniforme specifice conflictelor armate la care a participat România, precum şi militari ai  Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul care vor desfăşura un exerciţiu de tip drill-team. De asemenea, corul de elevi al Colegiului Naţional de Arte Dinu Lipatti a pregătit pentru această activitate un program de cântece ostăşeşti.

Pe tot parcursul evenimentului, oaspeţii pot admira panorama Capitalei de pe terasa Castelului Ţepeş şi se pot bucura şi de alte momente surpriză pregătite de gazde.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Asociaţiei de Caritate din Armata României Camarazii, organizaţie neguvernamentală al cărei obiect principal de activitate este soluţionarea unor cazuri medico-sociale deosebite ale răniţilor, invalizilor şi urmaşilor celor decedaţi în teatre de operaţii, precum şi în acţiuni militare interne.

• Mioara Baloșin

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu