În fiecare an, la 29 aprilie – în onoarea tuturor militarilor români care au luptat și şi-au dat viaţa în timpul celor două conflagraţii mondiale – sărbătorim Ziua Veteranilor de Război. Pentru că anul acesta 29 aprilie a coincis cu a doua zi de Paște, ceremonii militare au fost organizate în zilele de 23 și 24 aprilie.

Ministerul Apărării Naţionale a organizat manifestări dedicate Zilei Veteranilor de Război în toate garnizoanele din țară, precum și la cimitirele și monumentele ostașilor români de pe teritoriul Austriei, Cehiei, Federației Ruse, Republicii Moldova, Slovaciei și Ungariei.

Craiova.

Totodată, în garnizoane din țară au avut loc ceremonii militare și religioase de depuneri de coroane de flori, iar în București va avea loc o ceremonie similară, joi, 9 mai, la Monumentul Eroilor Patriei din faţa Universităţii Naţionale de Apărare Carol I, urmată de o Adunare Solemnă, la Palatul Cercului Militar Național.

De asemenea, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi conducerea unor şcoli generale din Capitală, în luna aprilie au avut loc activităţi sub sloganul Veteranii de război povestesc, copiii ascultă şi întreabă, precum şi vizite tematice la Muzeul Militar Naţional Regele Ferdinand.

Bistrita.
Foto: Florin Petrut

Miercuri, 24 aprilie, militari din Brigada 81 Mecanizată General Grigore Bălan au prezentat onorul veteranilor de război. În prezent, în judeţul Bistriţa-Năsăud mai trăiesc 41 de veterani de război, iar la eveniment au fost prezenți zece dintre aceştia.

Ceremonia militară de depuneri de coroane și jerbe de flori, dedicată acestui  eveniment, a avut loc în Cimitirul Eroilor din municipiul Bistriţa, în prezența locţiitorului comandantului Brigăzii 81 Mecanizată General Grigore Bălan, colonel Ioan-Marian Cristurean, a reprezentanților autorităților publice locale, a reprezentanților instituțiilor sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională din municipiul Bistrița, a reprezentanților Asociației Naționale a Veteranilor de Război – filiala județeană Bistrița-Năsăud, a reprezentanților Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere – filiala județeană Bistrița-Năsăud General Grigore Bălan, a reprezentanților Asociației Cultul Eroilor Regina Maria, filiala județeană Bistrița-Năsăud Colonel Liviu Rusu, a comandanților unităților militare din garnizoană, a cadrelor militare și a soldaților gradați profesioniști.

Cluj-Napoca.

Cu același prilej, în aceeași zi au avut loc și în garnizoana Medgidia o serie de manifestări dedicate sărbătoririi Zilei Veteranilor de Război. Activitățile au constat în organizarea unor ceremonii militare la Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial, situat în municipiul Medgidia, și la Cimitirul Internațional de Onoare Mircea cel Bătrân, din localitatea Mircea Vodă.

În cadrul acestor ceremonii au rostit alocuțiuni comandantul Garnizoanei Medgidia și primarul localității Mircea Vodă, a fost oficiat serviciul religios și au fost depuse coroane și jerbe de flori pentru a cinsti memoria eroilor neamului.

Medgidia.

Detașamentul de onoare, format din militari din cadrul Regimentului 53 Rachete Antiaeriene Tropaeum Traiani, a defilat prin fața participanților la eveniment.

La activități au luat parte militari din garnizoana Medgidia, reprezentanți ai autorităților publice locale din localitățile Medgidia și Mircea Vodă, veterani de război, reprezentanți ai asociațiilor de cadre militare în rezervă și retragere, Cultul Eroilor, elevi și localnici.

O delegație condusă de comandantul garnizoanei Medgidia, formată din militari, reprezentanți ai Primăriei Medgidia și ai Asociației Soțiilor de Cadre Militare din Medgidia, i-a vizitat la domiciliu pe cei 11 veterani de război care domiciliază în garnizoană.

Veteranii de război au fost bucuroși de sosirea oaspeților, iar revederea cu militarii a fost un prilej de rememorare a faptelor de arme din perioada celei de-a doua conflagrații mondiale, dar și aspecte din instruirea militarilor și societatea de odinioară.

Totodată, o ceremonie militară a avut loc și în Cimitirul Municipal Rulikowski din Oradea, la Monumentul eroilor căzuți în cel de Al Doilea Război Mondial.

Brașov.

La eveniment au participat reprezentanți ai Consiliului Județean Bihor, ai Primăriei Municipiului Oradea, structurile Ministerului Afacerilor Interne din județul Bihor, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor, precum și alte oficialități și instituții locale, în prezența membrilor Asociaţiei Veteranilor de Război, filiala Bihor, a unor cadre militare active, în rezervă şi în retragere.

Ceremonia s-a încheiat cu festivitatea de depunere de coroane și jerbe de flori la Monumentul eroilor români căzuți în cel de Al Doilea Război Mondial.

Tot miercuri, militari din garnizoana Brașov, împreună cu autoritățile locale, au desfășurat o ceremonie militară și religioasă prin care și-au exprimat recunoștința și respectul pentru veteranii de război, cei ce au știut și au acceptat să se dăruiască fără rezerve onoarei de a cinsti prin fapte de arme Armata României.

Arad.
Foto: Claudiu Roșianu

În aceeași zi, veteranii de război au fost cinstiți și de militarii arădeni, printr-o ceremonie  militară și religioasă desfășurată la Monumentul Ostașului Român din Piața Avram Iancu a municipiului Arad.

Au fost prezenți la ceremonie membrii filialei locale Zărandul a ANVR, prefectul judeţului Arad, reprezentanţi ai administraţiei publice locale, şefi ai structurilor locale aparţinând Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, precum și cetăţeni ai Aradului.

Activități similare au mai fost organizate și garnizoanele Cluj, Craiova și Bacău.

  • La realizarea acestui material au contribuit: maior Valerian Novac, locotenent Andreea-Maria Mureşan și sergent-major Cristian Lenga

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu