În 2014, ziua de 11 noiembrie a fost instituită, prin lege, Ziua Veteranilor din teatrele de operații, pentru recunoașterea meritului personalului armatei participant la acțiuni militare.

Această dată a fost aleasă pentru simbolistica ei specială. Se marchează, astfel, intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, a Armistițiului între puterile Antantei și Germania, în urma căruia s-a pus capăt Primului Război Mondial. Pe de altă parte, la 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul post-mortem Iosif-Silviu Fogorași, primul militar român decedat în teatrul de operații din Afganistan.Această zi a fost marcată prin diverse ceremonii militare în garnizoanele din țară, dar și în teatrele de operații.

În București, la Monumentul Eroilor Căzuţi în Teatrele
de Operaţii şi pe Teritoriul României, aflat în Parcul Tineretului, a avut loc o ceremonie militară și religioasă, fiind depuse coroane de flori.

În garnizoana Bistrița, la Monumentul Eroilor Batalionului 812 Bistrița au fost comemorați, în cadrul unei ceremonii militare, eroii armatei române, răniți și căzuți în teatrele de operații. S-a păstrat un moment de reculegere în memoria celor trei eroi ai Brigăzii 81 Mecanizată General Grigore Bălan: căpitan Cătălin Țifrea, sublocotenent (pm) Cristian-Petru Filip și sublocotenent (pm) Marius Florin Sfecheș.

Foto: Valentin Ciobîrcă

La Alba Iulia, la Mormântul Militarului din Cimitirul Eroilor a avut loc o ceremonie militară şi religioasă, în memoria eroilor armatei române căzuţi la datorie în teatrele de operaţii. A fost oficiată o slujbă de pomenire a militarului Claudiu-Vasile Popa, fiind depuse coroane de flori la mormântul acestuia.

Sublocotenentul post-mortem a căzut la datorie în 22 septembrie 2013, în Valea Tagab, din Afganistan, în timpul desfăşurării unei misiuni specifice, executate împreună cu partenerii americani şi afgani. Tot în acea zi, şi-a pierdut viaţa şi camaradul său de arme, sublocotenent (pm) Adrian Postelnicu. Militarul a fost decorat post-mortem cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler, cu însemn de război pentru militari, iar din partea Statelor Unite ale Americii a primit decorația Steaua de Bronz.

Militari din garnizoana Buzău au marcat Ziua Veteranilor prin organizarea a două ceremonii de comemorare, desfășurate la Cimitirul Eroilor din oraș și la Monumentul Eroilor din Teatrele de Operații, aflat în Smeeni. La Biserica Militară Pogorârea Sfântului Duh a putut fi vizionată  expoziția fotografică dedicată eroilor buzoieni, Afganistan: Chipuri ale războiului. În cadrul ceremoniilor, plutonierul Bogdan Dragomir, rănit în incidentul în care au pierit eroii Iulian Dumitrescu și Adrian Vizireanu, a evocat memoria celor căzuți la datorie.

În garnizoana Craiova, Ziua Veteranilor a fost sărbătorită de militari ai Brigăzii Multinaționale Sud-Est, prin depuneri de coroane și jerbe de flori la mormintele eroilor căzuți la datorie. De-a lungul timpului, Brigada Multinațională Sud-Est, a pierdut, în misiunile desfășurate, opt camarazi: sublocotenent (pm) Valentin Leoveanu, sublocotenent (pm) Emanoil Ciobanu, sublocotenent (pm) Cătălin-Ionel Marinescu, sublocotenent (pm) Constantin-Laurențiu Lixandru, sublocotenent (pm) Claudiu-Constantin Vulpoiu, sublocotenent (pm) Marin Costea, sublocotenent (pm) Constantin Buică şi sublocotenent (pm) Viorel-Cristinel Antonie.

La Biserica Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități,  din Constanța, a avut loc slujba  și ceremonia militară de dezvelire și sfințire a Monumentului Eroilor căzuți în teatrele militare de război. Pe monument sunt trecute numele celor 30 de eroi care s-au jertfit pentru țară.

În garnizoana Florești, lângă Cluj-Napoca, militari ai Regimentului 50 Rachete Antiaeriene Andrei Mureșianu, împreună cu cei ai Batalionului 7 Aruncătoare Proiectile Reactive General Vasile Danacu, au desfășurat o ceremonie militară cu prilejul Zilei Veteranilor, la troița din incinta Bisericii Militare.

La Iași, militari ai Brigăzii 15 Mecanizată Podu Înalt și ai Batalionului 151 Infanterie au organizat ceremonii de comemorare a celor trei eroi locali căzuți la datorie: sublocotenent (pm) Iosif-Siviu Fogorași, sublocotenent (pm) Mihail-Anton Samuilă și sublocotenent (pm) Bodgan-Valerian Hâncu.

În garnizoana Predeal, militari ai Batalionului 21 Vânători de Munte Viperele Negre au participat la o ceremonie de comemorare a eroilor batalionului căzuți la datorie în Afganistan: sublocotenent (pm) Claudiu Chira și maior (pm) Iuliu-Vasile Unguraș.

În Afganistan, la Baza Aeriană Kandahar, comandantul Batalionului 495 Protecția Forței Vulturii Negri a înmânat certificate de excelență unor veterani ai teatrelor de operații care s-au remarcat în timpul misiunilor executate în Afganistan. Nu au fost uitați nici cei 30 de militari care au plătit cu viața participarea la acțiunile militare recente. În onoarea acestora, s-a păstrat un moment de reculegere.

Ministrul apărării naționale, Nicolae Ciucă, a transmis un mesaj, cu ocazia Zilei Veteranilor, în care a amintit de faptele de vitejie plătite cu sânge de cei 30 de militari care au căzut la datorie, în teatrele de operații.

11 noiembrie a devenit, prin tradiție, o zi cu o însemnătate deosebită pentru militarii Armatei României. Este ziua în care cinstim și onorăm faptele de vitejie ale camarazilor noștri, veteranii teatrelor de operații, cei care, prin profesionalismul curajul și dedicarea dovedite în ultimele decenii,în misiunile desfășurate în cele mai dificile teatre de operații, au făcut ca România și Armata României să fie apreciate în întreaga lume,
a spus ministrul Ciucă.

Despre autor

Liviu Anghel

Lasă un comentariu